fallback

Експерти препоръчват държавни гаранции за депозитите в Кипър

Банковият сектор трябва да осъществи важни структурни реформи, за да си върне доверието на вложителите

17:45 | 31.10.13 г. 4

Правителството на Кипър трябва да предложи гаранции за всички банкови депозити, за да запази доверието във финансовата система, когато вдигне мерките за контрол на капитала.

Това препоръчва Независимата комисия за бъдещето на кипърския банков сектор (ICFCBS), цитирана от АП.

Ограниченията, сред които забрана за осребряване на чекове и дневен лимит на теглените в брой пари в размер на 300 евро на човек, бяха наложени през март, след като Кипър, Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) се споразумяха за спасителния план за средиземноморската държава. Той въвлече и притежателите на негарантирани депозити (над 100 хил. евро) в процеса по стабилизиране на банковия сектор.

Експертите констатират, че банковия сектор в Кипър все още е изправен пред предизвикателството да осъществи важни структурни реформи на фона на пълна липса на доверие към системата у вложителите в резултат на кризата.

“Въпреки мерките за контрол на капиталите, от банките продължават да изтичат значителни суми”, посочва се в най-новия доклад на комисията.

В документа пише още, че най-добрия начин за подкрепа възстановяването на доверието са държавните гаранции за вложителите, макар и да не е сигурно дали Европейският съюз (ЕС) би подкрепил подобна стъпка.

“Въпреки че подобна схема за държавни гаранции за депозитите би ускорила икономическото възстановяване, европейските власти едва ли биха се съгласили да се дискутира тази тема, докато страната не демонстрира, че ще направи всичко възможно да си помогне сама”, коментира един от членовете на комисията и бивш служител на Bank of England Дейвид Грийн.

За целта Кипър трябва да спазва ангажиментите си за реформи и да изпълнява фискалните си цели, коментира още Грийн.

Независимата комисия препоръчва още да се изгради национален орган, който да конструира последователна финансова политика и механизъм за идентифициране на рисковете. Препоръчва се също така по-твърд и по-централизиран банков надзор и по-стриктен механизъм за проучването на надеждността на членовете на бордовете на банките.

Комисията посочва още, че е необходимо търговските банки да бъдат защитени от “лошите” кредити чрез пълното им отделяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
fallback