fallback

Социалдемократите в Чехия с измъчена победа на изборите

Лидерът Бохуслав Соботка се изправя пред перспективата на тежки политически пазарлъци, за да сформира коалиция

18:29 | 27.10.13 г.

Чешката социалдемократическа партия спечели парламентарните избори, но се изправя пред трудната задача да сформира правителство, след като вълната от недоволство заради бюджетните съкращения вкара няколко протестни партии в парламента, предаде Ройтерс.

Партията на Бохуслав Соботка спечели 21% от гласовете при необходими поне 30 на сто, за да сформира самостоятелно правителство и се нуждае от повече от един коалиционен партньор.

Големият победител от вота, подобно на движението “Пет звезди” на комика Джузепе (Бепе) Грило в Италия, е популисткото движение ANO, водено от родения в Словакия милиардер и бизнесмен Андрей Бабиш. Партията получи 19 на сто от гласовете.

Комунистите – наследници на партията, която изгуби властта след “Нежната революция”, са на трето място с 15 на сто от гласовете.

Изборните резултати изправят централноевропейската страната пред перспективата на продължителни политически пазарлъци, както и сформирането на слабо и нестабилно правителство точно в момент, в който икономиката излиза от рецесията.

Възможността на Бохуслав Соботка да сформира правителство на малцинството също е поставена под въпрос, тъй като той трябва да разчита на подкрепата на комунистите, а двете партии не сформират мнозинство в парламента.

“Ако долната камара на парламента е фрагментирана, ще бъдем изправени пред трудни преговори по сформирането на правителство”, признава и самият Соботка.

“Социалдемократите сме готови да поемат по трудния път на преговорите и ще се опитаме да сформираме надежден и стабилен кабинет”, допълва той и подчертава, че е готов да разговаря с всички партии, с изключение на десноцентристките, които оглавяваха предишното правителство.

Предишната коалиция се разпадна през юни заради серия от корупционни скандали, включително и незаконно подслушване, а двете партии, които я сформираха, спечелиха съответно 7,5% и 11,5% от гласовете.

От новото правителство се очаква да въведе нови данъци за банките, доставчиците на комунални услуги и хората с високи доходи, с които да се покрият разходите по социалните програми, както и да се поддържа бюджетният дефицит под законоустановенето в европейското законодателство ниво от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Лидерът на ANO Бабиш обаче, който притежава над 200 фирми от хранителната и химическата индустрия и 2 национални вестника, побърза да попари надеждите на Соботка за подкрепа. “Не мога да подкрепя програмата на социалдемократите”, посочва бизнесменът.

Присъствието на седем партии  в парламента може да укрепи позициите на президента на Чехия Милош Земан, който назначава министър-председателя и е дългогодишен противник на Бохуслав Соботка. Партията на неговите пламенни поддръжници, включително и няколко министри от служебния кабинет, обаче претърпя тежко поражение на изборите, като спечели само 1,5% от гласовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
fallback