fallback

Сърбия изненадващо смъкна лихвата до 10,5%

Слабото търсене, фискалната консолидация и забавилата се инфлация дават възможност за по-свободна монетарна политика

14:40 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Сърбия взе изненадващо решение да понижи основния лихвен процент в страната. Намалението е с половин процентен пункт до 10,5 на сто, се казва в съобщение публикувано на сайта на институцията.

Този ход се оказа изненадващ за пазарните наблюдатели. В анкета на Bloomberg с участието на 24 икономисти едва четирима са очаквали решението. Деветима са очаквали банката да остане пасивна, а 11 – да има понижение на основната лихва с четвърт пункта.

Възможността за понижаване на лихвата с повече от очакваното дойде от данните за инфлацията през септември. Тя показа най-нисък темп на поскъпване на живота от 16 месеца – 4,9 на сто на годишна база. През август инфлацията беше 7,3 на сто.

Официално обявеният инфлационен таргет на централната банка е 4 на сто, като е възможно отклонение с до 1,5 процентни пункта в двете посоки. За последно обаче инфлацията е била в тези граници шрез юни 2012 година.

„С решението си за понижение на лихвения процент ръководството на банката има предвид понижения риск , свързан с фискалната позиция на държавата. Слабото търсене, наред с другите мерки за консолидация на бюджета, ще бъдат силен фактор, противодействащ на инфлацията през следващата година“, се казва в съобщението на централната банка.

Днес динарът се търгува при курс около 114 за едно евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
fallback