fallback

Турция призна за провал на преговорите с ЕС

Заради „неблагоприятните нагласи“ на държавите-членки Турция вероятно никога няма да влезе в ЕС, заяви министърът на евроинтеграцията Егемен Багъш

16:42 | 23.09.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Турция вероятно никога няма да се присъедини към Европейския съюз (ЕС) заради „неблагоприятните нагласи“ на държавите-членки. Това коментира министърът на Турция по европейските въпроси Егемен Багъш, цитиран от EurActiv.com.

Това е и първото признание на толкова високо ниво, че продължилите почти десетилетие преговори между Анкара и Брюксел може и да се провалят, отбелязва изданието, което се позовава на информация, публикувана в британския в. Telegraph.

Багъш се оплаква, че страната страда заради предразсъдъците на останалите еврочленки. Заради нагласите на страните от ЕС Турция е изгубила и домакинството на Олимпийските игри през 2020 г., посочва той.

„Те обаче трябва да осъзнаят, че като ни слагат на заден план, не ни нараняват, а вредят на себе си“, посочва Багъш.

Германия и Франция вече изразиха безпокойството си от допускането на многолюдна мюсюлманска държава в блока. Берлин и Париж се опасяват, че културните различия и размерите на Турция ще й попречат да се интегрира.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле втвърди позицията на Германия през юли, когато коментира, че „Турция не е част от Европа“.

Турция е асоцииран член на ЕС още от 60-те години на ХХ век, но преговорите за присъединяване започнаха едва през 2005 г. Веднага обаче Анкара влезе в спор с Кипър заради окупираната територия на Северен Кипър. Тази година Брюксел възобнови преговорите с Анкара, но Германия ги блокира заради полицейското насилие по време на антиправителствените демонстрации в Истанбул.

Тази година подкрепата на турците за присъединяването на страната им към ЕС падна до 44%, докато през 2004 г. беше 73%, сочат данни на German Marshall Fund.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:03 | 11.09.22 г.
fallback