fallback

Върви се към национализация на унгарските енергийни компании

Премиерът Орбан иска да превърне доставчиците на комунални услуги в дружества, които не работят за печалба

15:35 | 23.09.13 г. 28
Автор - снимка
Редактор

Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Унгария Виктор Орбан планира да национализира енергийните компании, приватизирани в средата на 90-те години, съобщава FT.

“В момента преговаряме за обратно изкупуване, за връщане в държавни ръце на 6 или 7 много сериозни доставчици на енергия, които са били приватизирани“, коментира Орбан в интервю за държавното радио още в края на миналата седмица.

Сред компаниите, с които Орбан преговаря, е Fogaz Zrt., в която германската RWE Gas International BV притежава близо 50 на сто дял. Унгарският премиер обаче отказа да назове останалите доставчици на енергия.

В интервюто Орбан избегна думата „национализация“, а вместо това заговори за „обществена собственост“. Той никога не е подкрепял идеята за свободен пазар на енергия и още през 2000 г., по време на първия му мандат като премиер, се възползва от това да си вдигне популярността, като отказа законоустановеното повишение на цените на газа, припомня изданието.

Още когато се върна на власт през 2010 г. Виктор Орбан и поддръжниците му започнаха да говорят за енергийните дружества, които са собственост на чужди компании, като за „монополисти, които експлоатират унгарския народ и източват милиарди в чужбина“.

Виктор Орбан се изправя пред нулев икономически растеж и затруднения с покриването на дефицита. Изглежда битката с монополите ще залегне и в предизборната му кампания, тъй като той се фокусира официално върху политиката на банките и минимизирането на разходите за комунални услуги на домакинствата.

Тарифите на дружествата за комунални услуги бяха съкратени вече с 10 на сто, а от началото на отоплителния сезон ще паднат с още над 10-11%. От средата на годината бяха понижени с 10 на сто и цените на други комунални услуги, като например сметосъбирането и почистването на комините.

Конкретно в енергийната сфера правителството затегна и регулациите, а що се отнася до събирането на отпадъците например частните играчи на пазара буквално бяха изтласкани. Инвеститорите се опасяват обаче от методите, по които това се постига, допълва още изданието.

Будапеща вече изкупи обратно делът на френската GDF Suez SA и унгарското газово звено на германската E.ON SE в доставчик на питейна вода, посочва Wall Street Journal. Управляващата партия планира да купи обратно дялове в компании, които смята за стратегически важни, и редовно критикува процеса по приватизацията им, особено на доставчиците на комунални услуги, осъществен от социалистите в края на миналия век, допълва изданието.

През пролетта на следващата година ще се проведат парламентарни избори в Германия. Партията на Орбан засега води в резултата, сочат данните от проучванията на общественото мнение – политическата сила събира около 27% от гласовете, докато социалистите – основната опозиция, печелат около 14% от вота.

„Как Европа да стане по-конкурентоспособна спрямо САЩ, след като цените на енергията тук са много по-високи“, коментира Виктор Орбан, като допълни, че правителството в момента прави реорганизация на цялото управление на енергетиката, което по думите на премиера ще доведе до допълнителен спад на цените.

Идеята на правителството е да превърне енергийните компании в некомерсиални дружества, които не работят, за да реализират печалба, допълва изданието. Предложението скоро ще бъде внесено в парламента и ако бъде прието, ще влезе в сила още през пролетта, точно преди изборите. При успех вероятно Орбан ще си „циментира“ победата и новия мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:31 | 12.09.22 г.
fallback