fallback

Кипър отменя мерките за контрол на капиталите в началото на 2014 г.

Важно е и поведението на кипърците, които приемат ситуацията без крайни реакции, заяви президентът Анастасиадис

12:19 | 18.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Кипър ще отмени всички мерки за контрол на капитала, въведени заради спасителната програма, която принуди притежателите на негарантирани депозити да участват в стабилизирането на банковия сектор, през януари 2014 г.

Това съобщи президентът на средиземноморската страна Никос Анастасиадис, цитиран от Bloomberg.

В интервю за информационната агенция Анастасиадис посочва, че страната му ще направи всичко по силите си, за да изпълни споразумението с международните кредитори. „Основната ни цел сега е да създадем условия за растеж, да преборим високата безработица, да стабилизираме финансовата система. Мерките за контрол на капиталите се вдигат поетапно. Планираме да приключат през януари 2014 г.“, коментира той.

„Това, което е важно, е и поведението на кипърците, които приемат ситуацията отговорно, без крайни реакции“, допълва Анастасиадис.

Кипърският президент е убеден, че страната му ще се завърне на пазарите по-рано от очакваното.

Тази седмица Еврогрупата и Международния валутен фонд (МВФ) одобриха отпускането на втория транш от спасителното финансиране за Кипър. Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард предупреди обаче, че има рискове пред изпълнението на програмата, макар да призна, че Никозия е постигнала „похвален“ успех в стабилизирането на финансовия сектор.

През второто тримесечие на годината икономиката на Кипър се сви с 5,9 на сто, след като през първите три месеца брутният вътрешен продукт (БВП) записа спад от 5%. За 2013 и 2014 г. се очаква икономиката на страната да се свие с общо 13% заради тежките мерки за икономии и свиването на банковия сектор.

Мерките за контрол на капитала, въведени с цел да се предотврати масовият отлив на вложители от банките, отблъснаха туристите. За първите осем месеца на годината е отчетен спад на туристическите посещения от 5,3%, като много хора са се отказали от пътуване заради опасенията, че няма да могат да теглят пари, отбелязва информационната агенция.

Заради спасителната програма най-много пострадаха руските вложители в кипърските банки. И докато Анастасиадис признава, че доверието на руснаците в Кипър силно се е разклатило, руски бизнесмени все пак продължават да избират средиземноморския остров за „база“. „Германия и другите държави от Европейския съюз са наши партньори, но това трябва да го кажем и за руснаците. Кипърската икономика се подкрепя от руски капитал, инвестиции, финансови услуги“, коментира той.

Миналата седмица Никозия и Кипър подписаха споразумение за намаляване на лихвата по заема, който Руската федерация отпусна на средиземноморската страна, както и за удължаване на срока за изплащането му. Според кипърското финансово министерство директните финансови ползи от споразумението възлизат на 160 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 11.09.22 г.
fallback