fallback

Кипър проправи пътя към следващия транш от спасителната помощ

Парламентът прие промени в законодателството за банките след инфарктно заседание и извънредни консултации с финансовия министър

09:18 | 06.09.13 г. 3

След инфарктно заседание парламентът на Кипър успя да приеме промени  в законодателството, с което кооперативните банки в страната се поставят под пряк надзор на централната банка, съобщава ВВС.

Това проправя пътя към отблокирането на 1,5 млрд. евро от спасителната помощ за страната, отбелязва медията. Кипър вече получи 3 млрд. евро по споразумението н международните кредитори.

По-рано през деня законопроектът беше отхвърлен заради негативния вот на левицата. Това предизвика спешни консултации между финансовия министър Харис Георгиадис и парламентарните групи.

Същевременно, докато кипърският парламент обсъждаше законодателството, пред сградата се проведе протест срещу мерките за икономии и участието на вложителите в процеса по спасяване на проблемните банки.

През юни президентът на Кипър Никос Анастасиадис призова лидерите на еврозоната да преразгледат споразумението за спасителния заем за средиземноморския остров с мотива, че орязването на негарантираните депозити чувствително е увредило капиталовата база на банките.

Кипър е петата държава от Европейския съюз след Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, която потърси спасителна помощ от Брюксел и Международния валутен фонд заради кризата в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 09.09.22 г.
fallback