fallback

И Диселблум призна, че Гърция има нужда от още средства

Еврогрупата няма да вземе решението за трета спасителна програма преди април 2014 г., когато ще излезе окончателната статистика за финансите на страната

13:01 | 05.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

И председателят на Еврогрупата – Съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната, Йерун Диселблум призна, че Гърция ще има нужда от трети спасителен пакет.

Той коментира пред депутати от Европейския парламент (ЕП), че финансовите проблеми на средиземноморската страна няма да бъдат напълно разрешени до края на 2014 г.

"Реалистично е да допуснем, че ще е необходима допълнителна помощ извън тази, която Гърция вече получи, след като прие условията на Еврогрупата", посочи Диселблум, цитиран от АП.

По думите му окончателното решение за третия пакет за Атина едва ли ще бъде взето преди 2014 г. Той обясни, че е необходимо международните кредитори първо да разполагат с окончателните финансови данни за 2013 г., за да направят оценка на състоянието на страната. Тази статистика няма да е напълно готова преди април догодина.

"Още миналата година Еврогрупата се съгласи да предприеме допълнителни мерки, ако е необходимо, като например намаляването на лихвите по спасителните заеми за Гърция, но само ако страната изпълни конкретни изисквания", припомни Диселблум.

Председателят на Еврогрупата подчерта, че финансовите министри на държавите от еврозоната вече са поели ангажимент за осигуряването на адекватна подкрепа за Атина, докато кредиторите не се уверят, че тя е възстановила достъпа си до пазарите и може успешно да се финансира сама.

Ройтерс припомня, че първо Международният валутен фонд (МВФ) оцени дефицитът в спасителните програми за Гърция на около 11 млрд. евро. В последствие финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле също призна, че средствата за стабилизирането на страната не са достатъчни.

Няколко държави от еврозоната обаче не желаят да отпускат допълнителни заеми за южната ни съседка заради негативната обществена оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
fallback