fallback

2014 г. ще донесе ново преструктуриране на гръцкия дълг

Задълженията трябва да се намалят с поне 4% от БВП, посочи финансист

10:58 | 14.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През 2014 г. предстои ново преструктуриране на гръцкия дълг, като той трябва да се намали с поне 4% от БВП, или над 7 млрд. евро. Това съобщи пред ИТАР-ТАСС източник от банковата общност в Люксембург. Той изразява мнение, че международните кредитори ще се опитат да организират преструктуриране чрез "меки методи".

Според източника новите антикризисни мерки спрямо Гърция "неизбежно ще включват принудително намаляване на националния дълг", който през първото тримесечие на 2013 г. достигна 305,3 млрд. евро, или 160,5% от БВП.

"Държавният дълг на Гърция от началото на кризата продължава постоянно и значително да се увеличава. Само за първото тримесечие на 2013 г. той възлиза на около 280 милиарда евро, или около 135% от БВП. Без преструктурирането му, дори и при най-благоприятния сценарий, няма шанс за достигане на заложения целеви дълг от 124 на сто от БВП през 2020 г.", посочи финансистът.

Той прогнозира, че през 2014 г. държавният дълг на Гърция трябва да бъде намален с "най-малко 4% от БВП", което е повече от 7 млрд. евро. "Да се направи това по естествен начин при сегашните обстоятелства е невъзможно, така че е необходимо преструктуриране", подчерта той.

Източникът изрази мнение, че новите мерки няма да включват "социално опасни реформи", като например "подстригване на депозити".

В същото време, той отказа да коментира обема на евентуалната трета спасителна програма за Гърция, която според предварителните информации ще надхвърли 50 милиарда евро. "Еврогрупата официално ще обсъди тази тема в края на септември или началото на октомври, въпреки че експертните консултации вече са в ход", посочи експертът.

Първата тригодишна спасителна програма за Гърция в размер на 110 млрд. евро бе приета през 2010 г. Две трети от нея се предоставиха от страните от еврозоната, а другата една трета - от МВФ. С това обаче помощите за средиземноморската страна не приключиха. В началото на 2012 г. стана ясно, че Гърция ще се нуждае от значителни допълнителни финансови средства на фона на резкия икономически спад, причинен от мерките за строги икономии.

В резултат действието на първата програма практически завърши по-рано, докато останалите средства се прехвърлиха към втората тригодишна програма за подпомагане на страната, приета през 2012 г. Обемът ѝ възлиза на около 130 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:58 | 10.09.22 г.
fallback