fallback

Атина отново е парализирана от стачка

От днес ДДС за търговските обекти в сферата на туризма в Гърция се намалява от 23 на 13%

13:06 | 01.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Гръцката столица Атина е парализирана от поредна стачка. Този път протестът е организиран от синдиката на държавните служители. Демонстрантите излизат на улицата, за да изразят недоволството от съкращенията в публичния сектор.

Стачните действия нарушиха услугите и трафика в Атина. Потърпевши са и туристите, тъй като някои  забележителности остават затворени. Митингът започна в 11 ч. и ще продължи до утре сутринта. Вечерта протестното шествие ще премине покрай финансовото министерство на площад Синтагма. Протестът ще приключи в 10.30 в петък пред сградата на министерството на административната реформа, предава Bulgaria on Air, като се позовава на Ройтерс.

Междувременно Международният валутен фонд предупреди, че през 2014 г. на Гръция вероятно ще е необходима допълнителна финансова помощ от 11 млрд. евро. В експертен доклад на организацията от цели 207 страници се посочва, че правителството е „предразположено към извънредни обстоятелства".

От МВФ призовават южната страна да намали дълга си с 4% от БВП или с около 7,4 млрд. евро между 2014 и 2015 година. Единият от 24-те изпълнителни директори на фонда вече изрази недоволство от решението на организацията да предостави на Атина поредния пакет от финансова помощ.

Паоло Батиста, който представлява Бразилия и 10 други страни-членки във финансовата институция, се съмнява в прогнозите за икономически растеж на Гърция и дори ги нарече „заблуда“. Според него съществува реална опасност МВФ да не може да получи парите си обратно от Гърция.

Фондът реши да отпусне 1,7 млрд. евро заем на Гърция. Това е пореден транш от договорения по-рано спасителен заем за Атина. С него общата помощ на МВФ за страната до момента надхвърля 8 млрд. евро. През 2012 година фондът се ангажира да отпусне на Гърция общо 28 млрд. евро.

В друг доклад на Европейската комисия, цитиран от електронното издание на вестник Катимерини, се казва, че гръцкото правителство не е успяло да приложи 95 мерки до крайния срок, който беше даден на страната от международните кредитори. Някои от тези мерки може да се превърнат в предварително условие за превеждането на следващите средства за Атина.

Вчера еврозоната преведе 2,5 млрд. евро за Гърция. Сумата е предоставена от помощния фонд на еврозоната и ще послужи за покриване на финансовите нужди на страната. Падежът на този заем изтича през 2048 година. 

Междувременно от днес в Гърция влиза в сила намаление на данъка добавена стойност за търговски обекти в сферата на туризма - ключов сектор за гръцката икономика, като ставката се редуцира от 23 на 13%.

Намалението важи за кафенета, сладкарници, ресторанти, таверни, пицарии и заведения за бързо хранене. Намалява се данъкът и за готовите ястия, които се продават в супермаркети. С новата ставка ще се облагат и всички безалкохолни напитки, но само при консумация на място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
fallback