fallback

Руското правителство ще стимулира растежа с инвестиции в инфрастуктура

Москва не обяви подробности по новата програма, което повдига въпроса за ефективното изразходване на средствата

13:33 | 26.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Руското правителство даде „зелена светлина“ на стимулираща програма, която да съживи забавящата се икономика, предаде FT.

Предвижда се по линия на програмата да бъдат финансирани инвестиции в инфраструктурни проекти, както и различни инициативи и облекчения за малкия и среден бизнес в страната.

Правителството одобри икономическите стимули само седмица, след като стана ясно, че растежът се е забавил до 1,7% през първата половина на годината. Опасенията са, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година ще падне под 3 на сто.

Още през юни руският президент Владимир Путин обяви, че правителството планира да инвестира 450 млрд. рубли (14 млрд. долара) за три ключови инфраструктурни проекта – нова високоскоростна железница от Москва до Казан, ремонти на Транссибирската железница и нов скоростен път около столицата.

В крайна сметка Русия може да похарчи около половината от резервния си фонд в размер на 87 млрд. долара за инфраструктурни проекти. „Резервите не трябва да бъдат харчени ударно и неразумно, а да се насочат към проекти, които променят страната в положителна посока“, коментира Путин.

Руското правителство обаче не разкри повече подробности по инфраструктурните планове. Не се очаква детайли да бъдат оповестявани до края на годината, отбелязва изданието. Това поражда редица въпроси за ефективното изразходване на средствата, както и какъв ефект биха имали върху икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
fallback