fallback

Гърция има три дни, за да успокои кредиторите

ЕС и МВФ се опитват да оказват натиск върху Атина да осъществи ключовите икономически реформи

11:24 | 02.07.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Гърция разполага само с три дни, за да успокои кредиторите си, че може да изпълни условията, поставени в международната спасителна програма, за да получи следващия транш от помощта, предаде Ройтерс, като се позова на запознати с преговорите източници, пожелали анонимност.

Инспекторите на кредиторите и Атина подновиха преговорите за отпускането на следващия транш от помощта за страната след двуседмично прекъсване заради правителствената криза около закриването на държавната телевизия и радио.

Съществува обща неудовлетвореност от напредъка в Гърция, когато става въпрос за реформите в публичния сектор, като данъците и събираемостта или здравните услуги, коментира единият от източниците на информационната агенция.

В тази връзка Гърция има срок до петък, за да успокои Еврогрупата. Финансовите министри на държавите от еврозоната ще се съберат отново в понеделник, за да обсъдят ситуацията в страната.

Възможно е, за да окажат натиск върху Гърция да изпълни реформите, европейските власти и Международният валутен фонд да откажат да изплатят пълната сума наведнъж и вместо това да я разпредели на три части.

От гръцкото правителство също признават, че преговорите са тежки и правят всичко възможно, за да приключат скоро.

Междувременно гръцкият министър на икономиката Костис Хадзидакис очаква независимо от опровергаващото изявление на германския министър на финансите Волфганг Шойбле ново „подстригване“ на дълга след изборите в Германия. „Ако ние сме надеждни и изненадаме положително, аз съм сигурен, че нашите партньори ще покажат своята солидарност с Гърция", каза Хадзидакис пред германския вестник Die Welt. Освен това Гърция отново поемала курс към икономически растеж. „Макар че не всички проблеми са преодолени, ситуацията е много по-добра, отколкото през миналото лято, когато правителството заработи", заявява министърът.

Гръцкото правителство изпълнявало условията на Тройката и ще направи всичко възможно, за да гарантира постигане на структурен излишък в края на годината, казва още Хадзидакис.

Същевременно министърът обяви, че правителството ще форсира приватизационната си програма. „Ние например ще дадем концесии за пристанищата и регионалните летища. Fraport и операторът на летище Мюнхен вече са проявили интерес ", каза политикът.

В замяна на милиардната помощ от страните от еврозоната и Международния валутен фонд Гърция трябва да приватизира редица компании и да преструктурира държавния бюджет. През януари Хадзидакис беше казал вече в интервю, че 2013 г. ще бъде "годината на приватизацията".

През миналата седмица германският федерален министър на финансите Волфганг Шойбле вече изключи ново „подстригване“ на гръцкия дълг. „Ясно е, че вече няма да посягаме към такава стъпка“, поясни той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
fallback