fallback

Гърция слага край на ветото за късите продажби?

През август може да бъдат разрешени къси продажби на банкови акции, предава Ройтерс

22:05 | 26.06.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция може да отмени през август забраната за къси продажби на банкови акции, твърдят източници от финансовия надзор на страната, цитирани от Ройтерс. Планирано е ветото да бъде вдигнато веднага, след като приключи рекапитализацията на банките, казва висш служител на надзора в сряда пред Ройтерс. Стъпката вече е била обсъдена с Европейския регулатор за ценни книжа и пазари (ESMA). Във вторник вече приключи рекапитализацията на големите банки. Институтите издадоха акции, за да запушат капиталовите си дупки. Забраната за къси продажби се прави с цел защита на инвеститорите. Четирите най-големи банки на страната - National, Alpha, Piraeus и Eurobank, имаха нужда от увеличение на капитала си на обща стойност 27,5 млрд. евро. 

Първоначалната забрана бе въведена на 9 август 2011 г., за да помогне за намаляване на волатилността на пазара, засегнат тежко от дълговата криза. През април 2010 г. също бе наложена двумесечна забрана на късите продажби след 6 поредни дни на спадове на борсата. Забраната бе последвана от понижаване на кредитния рейтинг на Гърция, припомня AP. 

Продажби на късо, които са залагане, че цената на финансов актив ще се понижи, обикновено има в ситуация, когато дилър взима акции на заем и ги продава, като се надява, че по-късно ще ги откупи на по-ниска цена и ще спечели от разликата в цените при продажбата и покупката.

При тези сделки, инвеститори, като хедж фондове, залагат на спад в цените. Те продават акции, на които не са собственици, и се надяват да ги изкупят обратно по-късно на по-ниска цена. С този инструмент компании и други инвеститори може да хеджират срещу колебанията на цените. В края на януари Гърция вече отмени забраната за къси продажби за всички акции, с изключение на банковите.

Забраната вече бе многократно удължавана и следва да изтече в края на юли

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 03.09.22 г.
fallback