fallback

Кипър свали банковите ограничения за клиентите на 16 банки, живеещи в страната

Няма да се правят промени в спасителната програма за средиземноморския остров

21:19 | 21.06.13 г.

Кипърските власти премахнаха ограниченията за теглене на пари и банкови трансфери за клиентите на 16 чуждестранни банки, живеещи на острова, съобщи Асошиейтед прес.

Финансовото министерство заяви, че това се отнася и за жители на Кипър, които са имали сметки в съответните банки преди налагането на ограниченията върху чуждестранните кредитни институции в страната на 25 април. Преди днешния указ само клиентите, които не живеят постоянно в Кипър, можеха да се възползват от неограничени услуги от тези банки.

Кипър наложи рестрикциите, включително таван за теглене на не повече от 300 евро на ден от всички банки, за да предотврати масово изтичане на средства след договарянето на спасителния пакет в размер на 23 милиарда евро от партньорите му от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ). Някои от ограниченията вече бяха премахнати.

Същевременно финансовите министри на държавите от еврозоната отказаха да правят промени в спасителната програма за Кипър, както поиска наскоро президентът на средиземноморския остров Никос Анастисиадис.

Проблемите в Кипър не са предизвикани от спасителната програма, а от затруднения финансов сектор, заяви днес холандският министър на финансите Йерун Дейселблум.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
fallback