fallback

MSCI понижи Гърция до статут на развиващ се пазар

Страната не успява да изпълни множество критерии, включително за търгувани обеми, заемане на ценни книжа, къси продажби и сетълмент

12:00 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Гърция е изпаднала от развитите страни, придобивайки статут на развиващ се пазар, сочи нова класификация, обявена от съставителя на индекси за акции MSCI Inc. и цитирано от MarketWatch.

„Минималните стандарти, които понастоящем преобладават на развитите пазари, отразяват продължаващи пазарни подобрения, осъществявани от властите в други страни в продължение на години. Но прекалено малко от тези подобрени пазарни практики са възприети на гръцкия пазар. Това е довело до състояние, в което Гърция в момента не успява да изпълни множество критерии: за заемане на ценни книжа, къси продажби и сетълмент", изтъкнаха от компанията.

От MSCI посочват, че гръцкият им индекс не е успял да покрие критериите им за развит пазар и по отношение на размера през последните 2 години.

От компанията прехвърлят Катар и Обединените арабски емирства в групата на развиващите се пазари от граничните, а Мароко – от развиващите се в групата на граничните пазари.

Оттам обявяват също, че започват преглед на китайските акции от клас „А“ за евентуално включване в индекса MSCI Emerging Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 12.09.22 г.
fallback