fallback

Унгария ще оттегли две спорни конституционни поправки, за да успокои ЕК

Няма да се въвежда специален данък за плащане на глоби по възможна наказателна процедура от ЕК, но забраната за предизборна кампания по частни телевизии остава

10:28 | 08.06.13 г.

Унгария заяви, че ще оттегли две спорни промени в конституцията си, за да успокои Европейската комисия и да избегне евентуални европейски санкции, предаде AFP, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е рядка отстъпка от страна на унгарското правителство.

Министърът на външните работи на страната Янош Мартони съобщи на пресконференция вчера, че ще бъде оттеглена конституционната поправка, предвиждаща облагането на населението със специфичен данък за изплащане на евентуални глоби, ако бъдат наложени на Будапеща в случай на наказателна процедура.

Друга спорна промяна, даваща възможност на президента на Националната съдебна служба да прехвърля даден процес на по-отстъпчив съдия след началото на съдебната процедура, което се смята за нарушаване на принципа на независимост на съдиите, също ще бъде оттеглена.

Целта на Унгария е да уреди конфликта и да избегне наказателни процедури срещу себе си, обясни Мартони.

Министърът обаче съобщи, че въпреки предишните обещания правителството отказва да оттегли друга поправка, критикувана от председателя на ЕК Жозе Барозу, която ограничава правото на водене на предизоборна кампания по частните телевизионни мрежи. Тя ще бъде в сила по време на унгарските парламентарни избори през 2014 г и следващите европейски избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 10.09.22 г.
fallback