fallback

Източната стратегия на Raiffeisen е под въпрос след оттеглянето на Степич

Банката може да продаде печелившия си руски бизнес, като вниманието се насочи към Австрия и близките й съседи

16:08 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Банковата империя в Централна и Източна Европа, която главният изпълнителен директор Херберт Степич изгради в австрийската банка Raiffeisen, може да стане жертва на вътрешна борба след внезапното му оттегляне от поста, пише в свой анализ Ройтерс.

66-годишният Степич описа оставката си като самопожертвователно усилие да запази репутацията на компанията, след като бе публикувана информация за негови сделки за покупки на имоти в Сингапур чрез компании, регистрирани в офшорни зони.

Източници, близки до събитията, обаче твърдят, че бунт в някои от 8-те провинциални банки, които чрез частната Raiffeisen Zentralbank притежават дял от 78% в Raiffeisen Bank International, е помогнал за свалянето на мастития банкер, който изведе кредитната институция на второ място в развиваща се Европа.

Според източници вероятно това ще доведе и до частичен отказ от кампанията за разширяване на изток, за да бъдат съкратени разходи и да бъде набран капитал. Собствениците искат да увеличат властта на централното ръководство и да обуздаят разширяването си на изток, твърдят от Ройтерс.

„Те търсеха начин да се отърват от него по начин, който не би се обърнал срещу тях“, заяви ветеран от Raiffeisen, пожелал да остане анонимен, визирайки регионалните банки, които на свой ред са собственост на множество местни банки.

Спорове са избухвали и преди за евентуално емитиране на права, за плащане на дивидент, за връщането на помощта, осигурена от Австрия по време на кризата през 2008-2009 г., както и за усилията за разширяване на бизнеса в бившите съветски републики и Азия, посочи той

„Степич не бе харесван. Този ход бе страшно закъснял. Изтичането на информацията за офшорните сметки бе просто извинение“, добавя довереник на бившия главен изпълнителен директор.

Банката е сред малкото чуждестранни играчи в Русия, но има притеснения за експозицията ѝ към пазар с толкова висок кредитен риск, правен риск и корупция.

Предприетото от Степич придобиване на Polbank с цел усилване на бизнеса в Полша точно в момента, когато международните рейтингови агенции предупреждаваха австрийските банки за експозицията им към ЦИЕ, допълнително нажежи обстановката.

И Австрийският регулатор за финансовия пазар също предприе разследване срещу него през миналата година заради сделка с недвижим имот в Сърбия, но не предприе правни действия, тъй като данните показаха, че бившият главен изпълнителен директор се е изтеглил от проекта. Така че когато изтекоха данните за собствениците на сметки в офшорни зони, част от противниците му съзряха в това своя шанс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:49 | 05.09.22 г.
fallback