fallback

ЕК засилва мерките за гарантиране на по-безопасни храни

Нормативните актове, осигуряващи законодателството в бранша, ще бъдат сведени от 70 до 5, което ще намали разходите на малките и средните предприятия

16:22 | 06.05.13 г. 2

Европейската комисия прие пакет от мерки за по-стриктно спазване на стандартите за здравеопазване и безопасност по цялата верига от производството до консумацията на хранителни продукти.

Безопасността на храните е от съществено значение, за да се спечели доверието на потребителите и да се осигури устойчивост на производството на храни, се посочва в съобщението на ЕК, цитирано от БТА.

Пакетът от мерки предоставя модернизиран, опростен и съобразен в по-голяма степен с рисковете подход за защита на здравето, както и по-ефикасни инструменти за контрол, за да се гарантира ефективното прилагане на нормативната уредба за функционирането на хранителната верига.

Пакетът представлява отговор на призива за целесъобразно опростяване на нормативната уредба и по-интелигентно регулиране, като по този начин се намали административната тежест за предприятията и се опрости регулаторната среда.

Особено внимание е обърнато на въздействието на тази нормативна уредба върху малките и средните предприятия (МСП) и микропредприятията, като те са освободени от действието на нейните елементи, които причиняват най-големи разходи и са най-обременяващи.

Сега законодателството на ЕС в областта на хранителната верига се състои от почти 70 нормативни акта. Чрез приетия днес пакет за реформи те ще бъдат сведени до 5 нормативни акта, а бюрокрацията в процесите и процедурите за земеделските производители, животновъдите и стопанските субекти в хранителната промишленост (производители, преработватели и дистрибутори) ще се намали, за да могат те по-лесно да извършват професионалната си дейност.

"Хранително-вкусовата промишленост е вторият по значимост икономически сектор в ЕС, като в нея са заети над 48 млн. души, а продукцията е на обща стойност около 750 млрд. евро годишно. В Европа са въведени най-високите в света стандарти за безопасност на храните. При все това неотдавнашният скандал с конско месо показа, че е необходимо подобрение, въпреки макар да не възникна никакъв риск за здравето. Днешният пакет от реформи се появява в подходящ момент, тъй като показва, че системата може да отговори на предизвикателствата; в него са отразени и някои от извлечените поуки", заяви европейският комисар за здравеопазването и въпросите на потребителите Тонио Борч.

Предприятията ще ползват опростена нормативна уредба, основана на научните достижения и оценка на риска, която ще доведе до намаляване на административната тежест и до по-ефикасни процеси и мерки за финансиране и засилване на контрола, както и за ликвидиране на болести по животните и вредители по растенията. Потребителите ще се възползват от по-безопасни продукти и от по-ефективна и по-прозрачна система за контрол по цялата верига.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 09.09.22 г.
fallback