fallback

Япония подписва за строежа на АЕЦ в Турция

Бързо растящата турска икономика оправдава изграждането на нови енергийни мощности, за да се намали вноса на електричество от съседни страни

16:51 | 03.05.13 г. 4

Японският премиер Шинзо Абе и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

По-късно днес турското правителство се очаква да подпише сделка с японско-френски консорциум за строителството на нова ядрена централа, съобщава BBC.

Споразумението ще бъде подписано от японския премиер Шинзо Абе по време на днешната му визита в Анкара. Сделката се оценява на 22 млрд. долара.

През последните години японското правителство полага сериозни усилия да изнася ядрената си технология извън страната поради нарастващите анти ядрени настроения след трагедията в АЕЦ Фукушима преди 2 години.

Сред компаниите, които ще участват в проекта от японска страна, е и Mitsubishi Heavy Industries, участвала в изграждането и поддръжката на АЕЦ Фукушима.

По-голямата част от територията на Турция е силно сеизмична и поради тази причина правителството в Анкара се позовава на японския опит при строителство в земетръсни региони като фактор в избора на партньор за проекта.

Сред останалите компании изпълнители се нареждат  Itochu Corporation и френската GDF Suez.

Бързо растящата турска икономика оправдава изграждането на нови енергийни мощности, за да се намали зависимостта от вноса на електричество от съседни балкански страни.

Новата ядрена централа ще е втората в Турция. За момента страната внася близо 97% от необходимата й електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
fallback