fallback

Унгарският парламент ограничи достъпа до данни за публичните средства

Само държавата ще може да решава коя информация съответства на обществения интерес, смятат от Transparency International

23:14 | 30.04.13 г.

Унгарският парламент ограничи правата на гражданите да изискват информация за използването на обществените фондове, което предизвика критики от опозицията и от международната правозащитна организация Transparency International, предаде AFP, цитирана от БТА.

Според консервативното правителство на премиер Виктор Орбан поправката в закона, приета по спешна порцедура, цели да попречи на золупотребата с исканията за информация, която затруднява работата на учрежденията и организациите за защита на данни.

От следващата година само два правителствени органа - Държавният одит и Правителствената служба за контрол - ще имат пълен достъп до данните за използването на обществените средства. Само държавата ще може да решава коя информация съответства на обществения интерес, а критериите за достъп до определени данни ще станат по-малко прозрачни, обявиха от Transparency International в писмо до министъра на правосъдието Тибор Наврачич.

Промяната в закона беше одобрена от парламента само два дни след внасянето на предложението. Според опозиционните партии това е опит за прикриване на спорната роля на управляващата партия Фидес в раздаването на държавни лицензи за продажба на тютюневи изделия.

От 1 юли само магазините, разполагащи с държавно разрешително, ще могат да продават тютюневи изделия в Унгария. Според медийни информации от последните дни някои чиновници от Фидес са раздавали лицензи по политически предпочитания.

Партията отхвърли обвиненията, но социалистите поискаха публикуването на всички оферти и начина на подбор. Социалистическата партия и алиансът "Заедно-2014" вчера поискаха прокуратурата да разследва информаците в пресата.

Представителката на правозащитната организация в Унгария Ноеми Алекса заяви в интервю през уикенда, че аферата е пример за използването на публични средства за обслужване на групови интереси, близки до правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:33 | 06.09.22 г.
fallback