fallback

Швейцария запорира сметките на бивш гръцки министър

След корупционния скандал около ексминистърът на отбраната Цохадзопулус властите в Швейцария се погрижиха за имиджа си

21:21 | 12.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акис Цохадзопулос. Снимка: Ройтерс

Разследването срещу бившия гръцки министър на отбраната Акис Цохадзопулос предизвикаха швейцарските власти да действат. В рамките на следствието главният прокурор ще изясни дали частни лица или банки в Швейцария участват в прането на пари, се казва в годишния доклад за 2012 г., публикуван в петък от ведомството и цитиран от Ройтерс.

В този контекст са били блокирани около 10 милиона швейцарски франка, добави говорител на прокуратурата. Причина за разследването са сведения от различни банки, след като Цохадзопулос бе арестуван преди година.

Прокуратурата в Гърция предполага, че Цохадзопулос е раздавал пари на гръцки граждани от руски произход, за да гласуват за него. Със същата цел е купувал и гласове на роми. Атинската прокуратура е разкрила цяла мрежа от фирми и попечителски банкови сметки в Швейцария, чрез които са били превеждани милиони евро по сметката на бившия министър.

Семейството на Цохадзопулос и други негови близки разполагат с имоти на обща площ от 58 хил. кв. метра, някои от които в най-скъпите квартали на Атина.

Разследването показвало, че с швейцарския финансов център можело да се злоупотребява. "Това носи значителни рискове за репутацията не само за участващите банки, но за Швейцария като цяло", се казва в съобщението от днес.

Гръцки съд вече осъди бившия министър на осем години лишаване от свобода, защото той не успя да докаже произхода на богатството си. Социалистът обаче обяви, че е невинен и ще обжалва присъдата си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 11.09.22 г.
fallback