fallback

Словения тества хватката на пазара с емисия държавен дълг за 500 млн. евро

През тази седмица аукцион за 100 млн. евро се провали, доходността е близо до рекорд

13:05 | 12.04.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството на Словения не успя да пласира емисия облигации за 100 млн. евро през тази седмица. През следващата обаче ще се опита да продаде пет пъти повече, пише Bloomberg.

На фона на ръста на доходността по словенския дълг до нива, които принудиха други държави от еврозоната да потърсят спасителна помощ, следващата сряда Словения ще се опита да пласира 18-месечни облигации за 500 млн. евро.

Аукционът ще бъде тест за готовността на инвеститорите да финансират Словения, която според мнозина ще се превърне в поредното паднало блокче от доминото на еврозоната. Проблемите на страната се подсилват от факта, че най-големите кредитни институции са под контрола на държавата, а нивата на проблемите им кредити растат.

На 9 април Словения не успя да привлече планираните 100 млн. евро на аукцион за държавни ценни книжа, като пласира дълг за едва 56 млн. евро. Това даде допълнителен стимул за натиск върху страната и спекулации, че тя ще е следващата жертва на кризата.

Цената на суаповете за защита от фалит на Словения (CDS) се търгуват при най-високата си цена за последните шест месеца – 370 базисни пункта. Доходноста по падежиращите през 2022 година доларови облигации пък е 6,215 на сто, което е съвсем близо до рекордните 6,38 на сто от 27 март.

За момента оценките на Международния валутен фонд показват, че Словения ще има нужда от кредити за около 3 млрд. долара, за да изплати падежиращи дългове, да финансира бюджетния дефицит и да помогне на банките през тази година.

Брутният вътрешен продукт на Словения се оценява на около 35 млрд. евро, което я прави четвъртият най-малък член на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 10.09.22 г.
fallback