IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър планира да продава злато, за да финансира спасяването си

ЕК и ЕЦБ предупреждават, че цената за спасяването на страната се е увеличила до 23 млрд. евро

10:36 | 11.04.13 г. 18
Автор - снимка
Редактор
Кипър планира да продава злато, за да финансира спасяването си

Същевременно Wall Street Journal съобщава, че цената, която ще трябва да се плати за спасяването на Кипър, се е увеличила от 17 млрд. евро до 23 млрд. евро заради промените, които се наложи да бъдат направени в спасителния план, за да мине той в парламента в Никозия. Това е записано в доклад на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), с който изданието разполага и който ще бъде представен на финансовите министри на държавите от еврозоната този петък.

Не се очаква да има недостиг на финансиране, но се подчертава, че размерите на спасителния план се увеличават на фона на колапса на банковия сектор.

В доклада се посочва, че Кипър ще допринесе с около 13 млрд. евро, които ще дойдат от преструктурирането на банковия сектор в страната, което означава, че международните й партньори ще трябва да отпуснат около 10 млрд. евро спасителен заем – 9 млрд. евро от спасителния фонд на еврозоната и 1 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ). По-голямата част от парите ще бъдат насочени за стабилизиране на банките.

Само от безпрецедентния данък върху депозитите се очаква Никозия да набере около 7 млрд. евро. Останалата част от сумата ще бъде набрана от продажбата на активи, на част от златните резерви, приватизация и нови данъци.

Засега от кипърското финансово министерство не коментират информацията. Официален представител на Европейския съюз обаче е потвърдил съдържанието на доклада. Източникът, пожелал анонимност, разкрива, че по-голямата част от 10-те млрд. евро от кредиторите ще се ползват за рекапитализиране на банките, а останалата сума ще покрие финансовите нужди на правителството и обратно изкупуване на държавни облигации. Според документа страната ще направи суап на облигации с падеж през следващите две години с нови с падеж пет години по-късно. Подобна операция беше направена от Ирландия през миналата година.

Същевременно в доклада се посочва, че икономиката на Кипър ще се свие с 8,7% през 2013 г. и 3,9% през 2014 г. преди да се върне към растеж през 2015 г. Дългът на страната се очаква да нарасне до 126,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2015 г., а до 2020 г. да намалее до 104% от БВП.

Финансовите министри на държавите от еврозоната ще се съберат в петък в Дъблин, за да обсъдят финалните щрихи от спасителния план за Кипър. Те ще обсъдят и удължаването на срока за изплащането на заемите за Португалия и Ирландия, както и проблемите с укриването на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
benassi
преди 11 години
Никозия. Централната банка на Кипър категорично отрече появилата се информация, че планира да разпродаде златния резерв на страната, предаде агенция Интерфакс.По-рано в кипърските медии се появи информация, че се подготвя продажбата на злато за 400 милиона евро, за да се финансират антикризисните програми. Говорител на централната банка категорично отрече информацията и посочи, че подобен вариант дори не е бил обсъждан. Очаква се Кипър да получи международни кредити в размер на около 10 милиарда евро в началото на май в замяна на реструктуриране на банковия си сектор и общо оздравяване на икономиката. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Това дали е малко или много златото няма да го коментирам.По-важното е друго - това за което малко хора ми вярваха тук във форума преди година и половина. Щото тогава на някои хора им изглеждаше невъзможно да се наказват цели държави заради злоупотреби а пък аз твърдях че ще има изкупителни жертви за назидание на всички останали търтеи и хитреци мислещи само за безгрижно изконсумиране с последващ фалит без никакъв труд и на гърба на всички останали.Всеки ще си плати за гяволъка, дори и да няма парите затова пак ще си плати.Хич не ме е еня за гърците или кипърците, като са били толкова глупави да повярват на една шайка социалисти и на едни престъпни руснаци сега да си теглят последствията 30-40 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
10 т злато са капка в морето и едва ли ще окаже някакво влияние на цената дългосрочно. Кипър се превръща все повече в "бананова" република, също както останалите държави от PIIGS и повечето държави от бившия Съветски блок. България разбира се е начело и на тази черна статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Еми аз говорех за средния кипърец. Като гледам ще страдат от политиците си както нас. Иначе морала е много важен, въпреки че капитализма почти го зачерква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Горките ли?Що се правеха на най-умните в света и зачеркнаха моралния фактор.Не съм видял още някой да е правел бизнес с дявола и накрая да не е много прецакан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Странно съвпадение с изявлението на Голдман, че златото е надценено. Май някой иска да си го купи евтино, точно когато някой друг има нужда да продава за да го спаси. Ех горките кипърци, направиха ги по луди от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още