IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър планира да продава злато, за да финансира спасяването си

ЕК и ЕЦБ предупреждават, че цената за спасяването на страната се е увеличила до 23 млрд. евро

10:36 | 11.04.13 г. 18
Автор - снимка
Редактор
Кипър планира да продава злато, за да финансира спасяването си

Същевременно Wall Street Journal съобщава, че цената, която ще трябва да се плати за спасяването на Кипър, се е увеличила от 17 млрд. евро до 23 млрд. евро заради промените, които се наложи да бъдат направени в спасителния план, за да мине той в парламента в Никозия. Това е записано в доклад на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), с който изданието разполага и който ще бъде представен на финансовите министри на държавите от еврозоната този петък.

Не се очаква да има недостиг на финансиране, но се подчертава, че размерите на спасителния план се увеличават на фона на колапса на банковия сектор.

В доклада се посочва, че Кипър ще допринесе с около 13 млрд. евро, които ще дойдат от преструктурирането на банковия сектор в страната, което означава, че международните й партньори ще трябва да отпуснат около 10 млрд. евро спасителен заем – 9 млрд. евро от спасителния фонд на еврозоната и 1 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ). По-голямата част от парите ще бъдат насочени за стабилизиране на банките.

Само от безпрецедентния данък върху депозитите се очаква Никозия да набере около 7 млрд. евро. Останалата част от сумата ще бъде набрана от продажбата на активи, на част от златните резерви, приватизация и нови данъци.

Засега от кипърското финансово министерство не коментират информацията. Официален представител на Европейския съюз обаче е потвърдил съдържанието на доклада. Източникът, пожелал анонимност, разкрива, че по-голямата част от 10-те млрд. евро от кредиторите ще се ползват за рекапитализиране на банките, а останалата сума ще покрие финансовите нужди на правителството и обратно изкупуване на държавни облигации. Според документа страната ще направи суап на облигации с падеж през следващите две години с нови с падеж пет години по-късно. Подобна операция беше направена от Ирландия през миналата година.

Същевременно в доклада се посочва, че икономиката на Кипър ще се свие с 8,7% през 2013 г. и 3,9% през 2014 г. преди да се върне към растеж през 2015 г. Дългът на страната се очаква да нарасне до 126,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2015 г., а до 2020 г. да намалее до 104% от БВП.

Финансовите министри на държавите от еврозоната ще се съберат в петък в Дъблин, за да обсъдят финалните щрихи от спасителния план за Кипър. Те ще обсъдят и удължаването на срока за изплащането на заемите за Португалия и Ирландия, както и проблемите с укриването на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Което нас много ще ни устройва защото сме малка държава и мисля че са ни определили ролята на малък остров на стабилността на Балканите. Ако на търтеите, мързеливците и тарикатите не им дойде акъла скоро подобни новини като тази ще зачестяват:"Компанията-гигант Coca-Cola ще премести цялата си администрация за Европа в България, обяви икономическият министър Асен Василев в сутрешния блок на Нова Телевизия, цитиран от offnews.bg.Това са всички счетоводители и юристи, цялата администрация. Т.е. основната част от компанията за Западна Европа, не само за България или за Гърция или за Балканите, поясни Василев. Причините за инвеститорския интерес били добрите ни специалисти и добрата данъчна среда в страната."--Според мен добрите специалисти останали в България отдавна са много малко а истинските причини са други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Няма да ги нападат или избиват.Просто всичко реално в Гърция или Кипър няма да е гръцко/кипърско поне за 30-40 години. Друг ще им определя данъците и заплатите, друг ще им притежава цялата икономика и държавата с всичките й ресурси. На съгрешилите ще им остане единствено самоопределението като еди какви си но уж в собствената си държава ще живеят върху чужда собственост и като чужди поданици. Ако не щат да излязат от ЕС и ЕЗ и да се пробват сами да си изработват нещата, които им се иска да имат. Но за да ги пуснат да излязат имат едни големи задължения които трябва да обезпечат с нещо преди това. Когато златото свърши остават земята, банките (колкото и да са празни), острови, вещни и интелектуални права, флотилията им танкери (най-голямата в света), бъдещи данъчни постъпления и вземания от това, което все още им остане като народ и т.н....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
Предлагам, европарламента да финансира снимането на филм за модерните европейските ценности, по сценария на Георги Марков за "На всеки километър". Деянов ще бъде изигран най-добре от Меркел, Митко Бомбата от Оланд, а за ролята на Велински най-подходящ ще бъде Найджъл Фараж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
Еврозоната ще плати скъпо и прескъпо за авантюрите си в Кипър. Но цената пак ще я плати брашнения чувал, наречен европейски данъкоплатец, който постоянно бива ***, за да се намерят пари за издръжката на мизерниците от северна африка и близкия изток, които са заляли Западна Европа, особено Германия, Холандия, Франция и Великобритания и живуркат само на помощи. Браво продължавайте в същия дух неуважаеми некадърници от ЕНП, но после не се учудвайте защо еврото ви никой няма дори да го счита за редовно разплащателно средство даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
croko
преди 11 години
Съгласен съм с теб, но до някъде. Питането ми е следното как може да избегнем ситуацията "батко и братко" , "Котараците" и от сорта? За съжаление не съм само аз този, който не вярва че един подобен заем ще отиде по предназначение:(А за емиграцията, изхождайки от теориите за конспирация, определено има план, ама нещо им се пре..а схемата. В схемата не бяха отчели "ромския" фактор, а те са хитри ***. Ако изчезнат повечето работещи българи няма да има кой да ги храни и те ще последват донора си. За това всички сега са ревнали, че *** били проблем! Ами проблем са, но щото сте хитри сега няма да бъдат само НАШ проблем:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Мерси за добрите думи:) Еми въпреки песимизма си, понякога допускам лъчите на надеждата да ме огреят, макар да си знам че ще си остана с голото греене:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Може и да не го продаде, защото е твърде възможно вече изобщо и да го няма физически там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Аз съм съгласен с тебе по всички точки. Аз също бях от малкото, които смятат че трябва и ще има наказани. Но сега отивам и по-надалеч, защото не съм убеден че главите в Брюксел мислят за доброто на някой друг освен на лобитата които стоят за тях. И тези за най-голямо наказание всъщност стоят в ЕК и ЕП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Тя дефакто може и да не го продаде, само дето ще го сложи в една сметка на името на Дойчебанк в замяна на помощта от ЕЦБ. Еквилибристика с думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Капитализма зачерква моралния фактор само дотолкова доколкото това е безопасно за съществуването му.Социализма като не можа да измисли нещо по-добро го зачеркна съвсем и сам се закопа, закопава и хората, които се увличат по него.Гледайте Гърция, Кипър, Словения и колкото други ги последват - независимо къде и как са били доскоро следващите 30-40 г. ще са им много тежки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още