fallback

Големите депозити в румънския клон на Bank of Cyprus също може да бъдат обложени

Ако клонът не намери купувач до края на седмицата, вложителите ще изгубят 40% от депозитите

19:47 | 03.04.13 г.

Големите депозити в румънския клон на Bank of Cyprus също може да бъдат обложени с данък от 40 процента, ако клонът не намери купувач в рамките на тази седмица, съобщава днес румънското списание "Капитал", като се позовава на източници от финансовия сектор.

"Споразумението между Централната банка на Кипър и румънската страна предвижда в случай, че местният клон не намери купувач в срок от една седмица, той да се подчини на регламентите, действащи в Кипър. С други думи, депозитите над 100 000 евро в клона на банката в Румъния ще бъдат обложени с 40 процента", заявяват цитираните източници.

По-рано днес румънските медии съобщиха, че банка, регистрирана в Румъния, е внесла неангажираща оферта за закупуване на румънския филиал на кипърската банка. Според непотвърдени слухове възможният купувач е Банка Трансилвания, в която кипърската банка държи 9,9 процента.

Румънският филиал на Bank of Cyprus държи само 0,7 процента от общите банкови активи в Румъния. Операциите в Румъния на финансовата институция бяха спрени в понеделник за период от една седмица в търсене на решение за продажба на филиала.

Представител на Bank of Cyprus коментира пред "Капитал", че "не може да потвърди със сигурност, че банката ще отвори в понеделник", в случай че дотогава не успее да намери купувач.

Румънските медии коментират също, че доверието на клиентите в сигурността на депозитите им е спаднало рязко в следствие на кризата в Кипър. Анализатори твърдят, че румънската банкова система продължава да е в безопасност, но съветват клиентите си или да държат парите си в сигурни банки и в границите на гарантираната стойност, или да инвестират.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
fallback