fallback

Капиталовият контрол в Кипър може да остане в сила месец

Вчера вечерта президентът на страната похвали кипърските граждани, които цял ден търпеливо се редиха на опашки за кеш

11:10 | 29.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Външният министър на Кипър Иоанис Касулидис. Снимка: Ройтерс

Ограниченията върху количеството пари в брой, които могат да бъдат изтеглени от банките в Кипър, паричните трансфери и свободното движение на капитали към и от страната могат да останат в сила месец, заяви външният министър в Никозия, цитиран от BBC.

Йоанис Касулидис допълва, че мерките за капиталов контрол ще бъдат вдигани постепенно, което опровергава първоначалната информация, че ограниченията ще бъдат премахнати до дни.

Коментарът на Касулидис беше направен след края на първия работен за кипърските банки ден, след като институциите останаха затворени близо 2 седмици.

Вчера вечерта президентът на страната похвали кипърските граждани, които цял ден търпеливо се редиха на опашки за кеш.

Никос Анастасиадис похвали страната за нейната „зрялост и отговорност“.

Правителството в Никозия определи трима бивши съдии от върховния съд, които ще разследват вероятни криминални посегателства, свързани с кризата.

Строгите капиталови контроли бяха наложени след договарянето на сделка с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) в размер на 10 млрд. евро

Кипър е първата страна член на еврозоната, която въвежда капиталов контрол.

Правителството в Никозия трябва да набере 5,8 млрд. евро, за да може да използва предоставените от Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) средства по спасителния план за страната.

Като част от спасителния план всички притежатели на депозити от над 100 хил. евро ще получат част от спестяванията си под формата на акции в съответните банки. Най-дълги бяха опашките пред клоновете на Laiki, която ще бъде закрита.

Фондовата борса в Кипър, която е затворена от 16 март, ще бъде отворена чак след великденските празници.

Плащанията и паричните трансфери чрез дебитни или кредитни карти извън Кипър са ограничени до 5 хил евро на месец. Тегленето на суми над 300 евро на ден е забранено.

Транзакции между 5 хил. и 200 хил. евро ще бъдат разглеждани от специален комитет, като лиценз за трансфера на суми от над 200 хил. евро ще бъде предоставян индивидуално.

Тези, които напускат Кипър ще могат да пренасят със себе си до 1000 евро.

Безпрецедентните ограничения нарушават един от основните принципи на ЕС – този за свободно движение на капитали, коментира икономическият кореспондент на BBC Андрю Уолкър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
fallback