fallback

Русия и Кипър пак ще преговарят за разсрочването на руския заем за Никозия

Изключително доволна съм от постигнатите резултати на срещата за Кипър, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел

15:09 | 25.03.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Русия Владимир Путин е възложил на правителството му да преговаря за преструктурирането на заема в размер на 2,5 млрд. евро, който Москва отпусна на Кипър, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Съобщението сигнализира, че Москва най-вероятно ще подкрепи международните партньори на Никозия, които постигнаха споразумение за спасяването на страната на извънредна среща.

Агенцията припомня, че Кипър е поискал от Русия да бъде удължен срокът за изплащането на кредита, а лихвата да бъде понижена от 4,5% до 2,5%. През миналата седмица обаче двете страни не успяха да се споразумеят след неколкодневни преговори.

По-рано първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов съобщи, че страната му първо ще проучи пакета от мерки, а след това ще реши дали да помага на Кипър.

"Окончателно решение ще приемем, когато видим целия пакет с решения от страна на ЕС, ЕЦБ, правителството на Кипър, кипърската централна банка и законодателния орган на Република Кипър", посочи той, цитиран от ИТАР-ТАСС. "След като проучим тези решения, тогава ще предлагаме каквито и да било мерки за наша помощ", предаде БТА. Шувалов подчерта, че сега в Русия са на мнение, че руска помощ за Кипър не е необходима.

Междувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел съобщи, че е много доволна от постигнатите резултати от маратонските преговори за предотвратяването на фалита на островната държава.

По думите й сделката е правилна, още повече, че гарантира, че тези, които най-много са допринесли за кризата, ще си платят.

„Аз съм много доволен, че бе намерено решение снощи и че бяхме в състояние да избегнем изпадането на страната в неплатежоспособност“, коментира Меркел. „Вярвам, че споразумението, което бе постигнато, е правилно“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
fallback