IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среднощната среща на върха спаси Кипър

Спасителният план може да сложи завинаги край на статута на страната като офшорен данъчен рай

08:50 | 25.03.13 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси, Кристин Лагард, Волфганг Шойбле и Мария Фектер по време на среднощното заседание. Снимка: Ройтерс

По време на драматичния маратон на преговорите преди това кипърският президент Анастасиадис заплаши, че ще подаде оставка. Той отказваше да затвори двете големи банки - Bank of Cyprus и Laiki, заявиха дипломати от ЕС.

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард  заяви: "Ние вярваме, че това ще бъде едно трайно и напълно финансируемо решение.“

Кипърската икономика ще претърпи трайно увреждане. От източници на официалните партньори в преговорите Wall Street Journal научи, че в продължение на седмици или дори месеци страната ще трябва строго да контролира паричните потоци и на икономиката. Така кипърски граждани и бизнесът ще бъдат отрязани до голяма степен от останалата част на еврозоната.

В допълнение, според новата програма местните банки ще претърпят значителни загуби. Това може да сложи завинаги край на статута на страната като офшорен данъчен рай и център за финансови услуги.

Икономисти се опасяват, че кипърската икономика може да се свие с до 10% през следващата година. И комисарят по валутните въпроси на ЕС Оли Рен признава, че на кипърците им предстоят трудни времена: „Близкото бъдеще ще бъде много трудно за страната и хората там", каза той. Мерките обаче са били важни, за да се постави кипърската икономика на нова основа, за да се възстанови.

За да получи спасителен заем от 10 милиарда евро от ЕС и Международния валутен фонд, Кипър трябва осигури 5,8 милиарда евро. Диселблум заяви, че включването на богати инвеститори вероятно ще доведе до 4,2 млрд. евро. Останалата сума ще се набере с увеличаване на данъците и приватизация.

Но не всички препятствия все още са минати. Споразумението все още трябва да се одобри от няколко парламенти на държавите-членки на ЕС, включително на Бундестага. Първо обаче се очаква, че ликвидността кипърските банки ще бъде осигурена от ЕЦБ. Дипломати от ЕС заявиха, че очакват цялата програма да бъде приета до средата на април.

Изплащането на първия транш от спасителния креди за Кипър ще стане най-рано след около два месеца, каза директорът на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг. „Ние трябва да сме в състояние да направил първия транш в началото на май”, добави той.

Федералният министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле показа облекчение от постигнатото споразумение. „Аз съм доволен, че сме постигнали това, което винаги е била нашата позиция", каза Шойбле след срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел. Спасение на Кипър без участие на двете най-големи банки в страната не би било възможно, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Среднощната среща на върха потоп-и Кипър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Реално погледнато, като цяло банковата система е създадена да печели!? Нали не бъркам? Но от какво печели? Произвежда нещо ли? Създава продукт със реална стойност който разпространява и той носи блага? НЕ! Дайте пример за "добра" банка? Ето само погледнете ситуацията у нас, със банково дело се занимават инженери, бивши служители на реда и т.н... Не казвам ,че е лошо това! Напротив, нека има разнообразие във тази сфера даже, но ако един вид дейност загуби морала в себе си, то той губи и смисъла си! Четете БУРОВ! Лихвите у нас са убийствени! Само наркодилъри,търговци на плът и оръжие могат да си ги позволят ,всички други в контакт с тези лихви стават роби на системата!И защо трябва да се спасяват банките питаме ние? Редно е да спасяваме ХОРАТА! Една банка трябва да е банка, само ако когато фалира, може да върне парите на вложителите на 100% и то със полагащия се дивидент! Ще ми е интересно да чуя "професионалното" мнение на някои инж. Банкер :) да видим какви ще сътвори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Те с това обяснение, че Кипър била офшуорка много внимават... защото има друга такава в ЕС за "специални хора" която е с много по-лоши "критични параметри" ... но тя не се коментира! ТЯ не съществува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
Знаеш ли с кое не съм съгласен... и те плащат лихва на парите! После една част от парите за прилъгване на периферията да взема заеми си остава завинаги за тяхна сметка /опростени дългове/ .. та мисля да преразгледаш макроикономическото си възприятие за света! и в частност "създаването" на ЕС заради Германия - създай си нова основа /аксионометрично геополитическо подреждане/, при която да можеш да си обясниш ВСИЧКО :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 2
al64ad
преди 11 години
Пропуснал си една глава от сценария:Държавата е успяла да създаде СЪЮЗ този път САМО с помощта на моркова и малко френско зеле .Зелето обаче се вкисна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
@ivanoff, аз пък се сетих за един гледан филм:Една съсипана от войни Държава със задружен и работлив народ се изправя от руините, преживяла разрухата и униженията и укрепнала и събрала мощ се насочва извън границите си. Предлага съюз и закрила с морков и тояга. С една ръка дава, а с две взема. Има и несъгласни и недоволни, които се опълчват, но биват смазани и покорени. Целият континент е завладян, с малки изключения един непокорен Остров и Голямата земя.В ключов момент, когато континентът отново е в руини, се намесва и Големият играч, който в съюз с Острова и Голямата земя спасява поробените от окупатора народи, разделя си по братски (не по равно) с тях земите и започва дълъг процес на мирно строителство и съзидание. Разбира се, спасените народи са задължени на спасителите си и работят с ентусиазъм за тяхното укрепване и мощ! Следва златен половин век на най-благодатния за връщане на инвестиции континент!По сценарий обаче Държавата и Голямата земя са приятели и правят печеливш съвместен бизнес. Как да се развали тяхната дружба, е задачата на Големия играч и Острова.Има ли ясна цел, начини винаги се намират! Парата е^бава мамата на фукарата древна финикийска мъдрост. Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 2
Scyther
преди 11 години
Обожавам чувството за хумор на маркетмейкърите. Да ти бръкна в джоба и да щипна колкото си сакам, а после да ти ги дам на заем и да ти обясня, че по този начин те спасявам, за да не фалираш. Между другото, да ти щипна и банките и после да обявя на площада, че всичко това осигурявало стабилност. Милтън Фридманова принудителна либерализация, а? Хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Ха, ха...5. Хората са много наивни, самовлюбени и глупавички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 2
Натрий
преди 11 години
Не мога да разбера кое е вярното: 1.В банките работят тикви; 2. В надзора на банките работят тикви; 3. Тиквите са в Брюксел; или 4. Световната конспирация е твърде умна ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 0
data
преди 11 години
Да , ошфорните зони не ги чака нищо добро . Има координирана политика срещу тях . Ако забелязвате Русия също отказа да спасява ошфорен Кипър Кипър стана поредната жертва на войната, започнала през последните години срещу офшорните зони от водещи международни организации начело с ЕС и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Основната претенция към офшорните зони е известна: чрез символичната данъчна ставка офшорките осъществяват данъчен дъмпинг", примамват мобилния капитал от другите страни и по този начин нарушават данъчната основа на развитите държави. Поради това офшорките са наричани гратисчиите на световната икономика", които използват общественото богатство, създавано в други държави, в своя полза.Още през 1997 г. Европейската комисия публикува доклад за вредата от нечестната данъчна конкуренция. През юли 2001 г. Брюксел дори разпореди разследване на 11 корпоративни данъчни схеми в 8 страни - членки на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още