fallback

Кипър е обхванат от антигермански настроения

Мнозина призовават за бойкот на германски стоки, настроението е мрачно дори в иначе шумната Никозия

19:30 | 24.03.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Това е кризисен индикатор от особен вид – малко преди началото на квалификационната среща за Световното първенство по футбол между Кипър и Швейцария в събота на стадиона има не повече от 1000 зрители. А арената в Никозия предлага места за почти 22 000 фенове. Това би трябвало да значи нещо, като се има предвид, че кипърци се водят за „футболен народ“. Така например миналата година се стигна до извънредно положение, след като Апоел Никозия напълно изненадващо стигна до четвъртфинал на Шампионската лига, пише германският всекидневник Handelsblatt.

Мачът в събота има и символичен характер – през 1968 г. футболното джудже Кипър извоюва своята първа победа имено срещу Швейцария. „Настроението е мрачно, хората нямат желание за такива неща“, коментира и репортерът по държавното радио RIK празните трибуни.

Страната отново е в един вид извънредно положение – но доста по-различно от онова при успеха в Шампионската лига. У хората расте убеждението, че страната няма да намери истински изход от кризата. Кипърците са наясно, че им предстоят трудни месеци. На улиците се усеща мрачно настроение – нещо средно между отчаяние и фатализъм. Въпреки че правителството е оптимист за намиране на решение за Кипър и спасяване на страната от национален банкрут, местните жители се страхуват от бъдещето си. Те се опасяват от безработица и растяща бедност. Доста от тях смятат, че на техния остров скоро може да избухне истински хаос. В неделя сутринта кипърският президент Никос Анастасиадис и министърът на финансите Михалис Сарис отлетяха спешно за Брюксел. Вечерта те ще разговарят с финансовите министри на Еврогрупата в Брюксел, за да се вземе окончателно решение за възможния резултат. В Кипър междувременно общественият живот продължава, но вече се чувства заплахата от фалит. Дори по улиците на столицата Никозия. От една седмица банките са затворени и ще отворят отново най-рано във вторник. "От миналата събота аз правя това всеки ден, заради безопасността си", казва дребничка жена в средата на четиридесетте, която изтегля 300 евро от банкомат. В края на краищата никой не знае колко дълго ще бъде възможно това изобщо. "Ние се страхуваме, че банките може и въобще да е отворят врати. Че някой ще ни лиши от нашите пари", добавя жената, която се представя като Мария. Въпреки това финансовите институции засега редовно зареждат банкоматите и обещават да правят това и през следващите дни. В много банки на ден по няколко пъти минават бронирани автомобили на компаниите за охрана. Но не само Мария е мнителна: навсякъде пред банките в централната пешеходна зона има стотици хора, които желаят да изтеглят парите си - това е единственият начин да се получат пари в брой, пише още Handelsblatt. Докато не стане ясно какво ще предвижда новият спасителен пакет за островната нация, финансовите институции ще останат затворени. Има опасения, че в противен случай притеснени вложители ще изпразнят своите сметки. Преводи чрез онлайн банкиране не са възможни от миналата събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
fallback