IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър не бърза за никъде

Правителството в Никозия посреща проблемните теми със стоическо спокойствие

17:39 | 23.03.13 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турист минава покрай чиния, пълна с евромонети, в Никозия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турист минава покрай чиния, пълна с евромонети, в Никозия. Снимка: Ройтерс

Кипър е все по-близо до фалит, но въпреки това кипърци не бързат за никъде. И в събота все още не бе определен срок и дата, на която парламентът да гласува спорния налог върху влоговете, с който страната трябва да даде своя дан в спасителния пакет, предава Ройтерс.

В късните следобедни часове продължаваше срещата между кабинета и представителите на т. нар. Тройка – Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ). Заради нея закъсня целия времеви план, защото преди евентуалното заседание на парламента премиерът Никос Анастасиадис иска да се срещне и с партийните лидери на островната държава.

Финансовият министър Михалис Сарис се изказа позитивно за напредъка на преговорите с Тройката. „Има значителен прогрес. Представихме обширна програма“, заяви той, като не уточни по кои теми все още не е постигнато съгласие. „Надявам се, че няма да станем свидетели на изненада“, поясни той, без да дава допълнителни детайли.

В центъра на преговорите е задължителния нов данък за парични депозити в най-голямата кипърската финансова институция - Bank of Cyprus. Твърди се, че там руските олигарси са паркирали милиарди долари. Никозия предлага да въведе данък от 25% на спестовни влогове над 100 000 евро. Остава неясно, кога този последен законопроект ще бъде представен на парламента и кога ще бъде гласуван. Не се очаква обаче гласуване в събота вечер, каза заместник-председателя на парламента Сократис Сократус.

Междувременно стана ясно, че в неделя финансовите министри на страните, членки на еврозоната, ще се съберат на кризисен разговор по темата. Разговорите ще започнат в 18 часа средноевропейско време, заяви холандският финансов министър и председател на Еврогрупата Йерун Диселблум в акаунта си в Twitter.  Симон О‘Конър, говорител на европейския комисар Оли Рен, поясни, че все още няма точно насрочено време за срещата. „В момента има интензивни контакти на всички равнища“, поясни той също в Twitter. „Засега обаче няма категорично насрочена среща в Брюксел за уикенда“, добави той.

Междувременно главата на влиятелната Кипърска православна църква архиепископ Хризостом, който предостави богатството на църквата на разположение на застрашената от фалит държава, се обяви за излизане на Кипър от еврозоната. Това той направи в интервю, публикувано днес в Гърция, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Това не е лесно, но трябва да му посветим толкова време, колкото изразходвахме, за да влезем в еврозоната", каза архиепископът, известен с острия си бизнес усет и оглавяващ църква, която е най-големият поземлен собственик и един от големите играчи в кипърската икономика.

"С подобно поведение еврото не може да се удържи. Не казвам, че ще се срине утре, но с мозъците в Брюксел е сигурно, че няма да издържи дълго време и най-добре е да помислим за начин да се измъкнем", каза той за всекидневника "Риалнюз".

Хризостом потвърди, че предложението му да се ипотекират имотите на църквата, за да се освободят средства за държавата, което той направи в сряда на кипърския президент, остава в сила. 

Архиепископът хвърли вината за кризата върху "аматьорството" на предишния кипърски президент Димитрис Христофиас.

Късно снощи Кипър направи първи широки крачки към спасяването на застрашената от банкрут държава, след като парламентът одобри предложения от правителството законопроект за оздравяване на банковата система на страната в рамките на спасителния план, който Никозия трябва да договори до понеделник с европейските си партньори, за да избегне фалита. Той дава на правото на правителството да реструктурира проблемните банки чрез отделянето на "токсичните" активи в отделна структура - т. нар. "лоша" банка, която да подлежи на ликвидация.

Извънредното заседание на парламента беше прекратено малко преди полунощ (22,000 ч. по Гринуич), без да се определи дата или час за разглеждането на останалите текстове, свързани със спасителния план.

Най-спорният от тях трябва да наложи извънреден данък, който може да достигне до 15 процента, върху банковите влогове от над 100 000 евро. Според държавната телевизия този налог може да достигне дори 22-25%. Той обаче се отнася само до най-голямата кипърска банка - Cyprus Bank, където повечето чужденци си държат авоарите. За последно се говореше, че данъкът може да е в размер на 15 на сто, а преди това – на 7%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 37 rate down comment 10
abdul
преди 11 години
Добре, че си ти да да не замре савсем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 45 rate down comment 10
Sakamano
преди 11 години
"Инвеститорите" и "капиталистите" вече рядко пишат в този форум. Повечето мнения са на държавни служители и пролетарии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 42 rate down comment 9
nobel
преди 11 години
Но за сметка на това в Кипър става дума за крадене от най-чист вид. Както казват някои анализатори това там си е един най-обикновен банков обир. Никой не се интересува каква част от парите са крадени, кои са крадците и защо. Взимаме парите на всички, при това ги взимаме за себе си, а не ги връщаме на тези, от които са откраднати. Крадците остават на свобода, ненаказани и никой не ги търси. С други думи даваме им пълното право да продължават да крадат. Във всички случаи от тази операция крадците са най-малко пострадалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 38 rate down comment 17
STRAHO
преди 11 години
"А на мен ми е много смешно как уж "инвестори" и "капиталисти" тук с някаква непонятна радостна възбуда очакват пладнешкия обир от депозитите в кипърските банки...."Аз имам друго обяснение. "Радостната" възбуда се дължи на факта, че има и крадени от Българи пари там! Нормално е крадеца да получи поне някакво символично наказание. Нормално е и окрадения да се почувства добре от това, че насилника е получил поне малко болка за престъплението си! И защо да свързваме думичката капиталист с подобни хора!? Има и капиталисти които НЕ крадат? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 35 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 11 години
А сега има много нови технологии .Където и да стъпят все на доене намирисва , като минирано поле е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 38 rate down comment 11
iivanoff
преди 11 години
То, точно на това противопоставяне се разчита за да се приспиват агнетата и изглаждат процесите... а агнетата стават все по-издоени и по-гладни ... "от самосебе си" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 54 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 11 години
А на мен ми е много смешно как уж "инвестори" и "капиталисти" тук с някаква непонятна радостна възбуда очакват пладнешкия обир от депозитите в кипърските банки, защото щели да горят руснаци! Не'ам думи!"Не ме е яд, че я немам! Яд ме е, че Вуте има!" хаха!Руските пари са около 30% от влоговете. Останалите са на местни, има много на англичани, на всякакви, ама важното е руснаците да гризнат дървото! Още една наша философия "Че си запалим къщата, та дано да изгори на Вуте плевнико!"Искам да ви видя какви ще ги редите, когато тази секира дойде и тук, а няма как да не дойде! Като си спомня какво изписахте за 10-те % съвсем резонен данък печалба върху 5-те % лихви от гърчавите родни депозити, дето над 100,000.- лв. са само "кристално чисти" кинти...Иначе, да живее капитализма и само надясно! :LOL:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 35 rate down comment 13
iivanoff
преди 11 години
Много заспали агнета! Работят ги на макро, а ги успокояват на микро ниво. Само дето времето на двете нива "тече" с различна скорост... Точно докато им свърши "спокойното микро време", системата на макро ниво ще е станала критична...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
7
Финанси виж още