fallback

Кипър не бърза за никъде

Правителството в Никозия посреща проблемните теми със стоическо спокойствие

17:39 | 23.03.13 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турист минава покрай чиния, пълна с евромонети, в Никозия. Снимка: Ройтерс

Кипър е все по-близо до фалит, но въпреки това кипърци не бързат за никъде. И в събота все още не бе определен срок и дата, на която парламентът да гласува спорния налог върху влоговете, с който страната трябва да даде своя дан в спасителния пакет, предава Ройтерс.

В късните следобедни часове продължаваше срещата между кабинета и представителите на т. нар. Тройка – Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ). Заради нея закъсня целия времеви план, защото преди евентуалното заседание на парламента премиерът Никос Анастасиадис иска да се срещне и с партийните лидери на островната държава.

Финансовият министър Михалис Сарис се изказа позитивно за напредъка на преговорите с Тройката. „Има значителен прогрес. Представихме обширна програма“, заяви той, като не уточни по кои теми все още не е постигнато съгласие. „Надявам се, че няма да станем свидетели на изненада“, поясни той, без да дава допълнителни детайли.

В центъра на преговорите е задължителния нов данък за парични депозити в най-голямата кипърската финансова институция - Bank of Cyprus. Твърди се, че там руските олигарси са паркирали милиарди долари. Никозия предлага да въведе данък от 25% на спестовни влогове над 100 000 евро. Остава неясно, кога този последен законопроект ще бъде представен на парламента и кога ще бъде гласуван. Не се очаква обаче гласуване в събота вечер, каза заместник-председателя на парламента Сократис Сократус.

Междувременно стана ясно, че в неделя финансовите министри на страните, членки на еврозоната, ще се съберат на кризисен разговор по темата. Разговорите ще започнат в 18 часа средноевропейско време, заяви холандският финансов министър и председател на Еврогрупата Йерун Диселблум в акаунта си в Twitter.  Симон О‘Конър, говорител на европейския комисар Оли Рен, поясни, че все още няма точно насрочено време за срещата. „В момента има интензивни контакти на всички равнища“, поясни той също в Twitter. „Засега обаче няма категорично насрочена среща в Брюксел за уикенда“, добави той.

Междувременно главата на влиятелната Кипърска православна църква архиепископ Хризостом, който предостави богатството на църквата на разположение на застрашената от фалит държава, се обяви за излизане на Кипър от еврозоната. Това той направи в интервю, публикувано днес в Гърция, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Това не е лесно, но трябва да му посветим толкова време, колкото изразходвахме, за да влезем в еврозоната", каза архиепископът, известен с острия си бизнес усет и оглавяващ църква, която е най-големият поземлен собственик и един от големите играчи в кипърската икономика.

"С подобно поведение еврото не може да се удържи. Не казвам, че ще се срине утре, но с мозъците в Брюксел е сигурно, че няма да издържи дълго време и най-добре е да помислим за начин да се измъкнем", каза той за всекидневника "Риалнюз".

Хризостом потвърди, че предложението му да се ипотекират имотите на църквата, за да се освободят средства за държавата, което той направи в сряда на кипърския президент, остава в сила. 

Архиепископът хвърли вината за кризата върху "аматьорството" на предишния кипърски президент Димитрис Христофиас.

Късно снощи Кипър направи първи широки крачки към спасяването на застрашената от банкрут държава, след като парламентът одобри предложения от правителството законопроект за оздравяване на банковата система на страната в рамките на спасителния план, който Никозия трябва да договори до понеделник с европейските си партньори, за да избегне фалита. Той дава на правото на правителството да реструктурира проблемните банки чрез отделянето на "токсичните" активи в отделна структура - т. нар. "лоша" банка, която да подлежи на ликвидация.

Извънредното заседание на парламента беше прекратено малко преди полунощ (22,000 ч. по Гринуич), без да се определи дата или час за разглеждането на останалите текстове, свързани със спасителния план.

Най-спорният от тях трябва да наложи извънреден данък, който може да достигне до 15 процента, върху банковите влогове от над 100 000 евро. Според държавната телевизия този налог може да достигне дори 22-25%. Той обаче се отнася само до най-голямата кипърска банка - Cyprus Bank, където повечето чужденци си държат авоарите. За последно се говореше, че данъкът може да е в размер на 15 на сто, а преди това – на 7%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
fallback