fallback

Кипър ще преструктурира банковата система

Агенция Dow Jones съобщи, че се планира и налагането на мерки за контрол на капитала

21:13 | 21.03.13 г. 9

Кипър ще преструктурира банковата система на страната, за да предотврати финансов срив, след като днес Европейската централна банка (ЕЦБ) заплаши да прекрати достъпа на банките до схемата за спешна ликвидност, предаде АФП.

Управителят на централната банка на страната Паникос Деметриадис съобщи, че са подготвени нужните законопроекти, свързани с оздравяването и възстановяването на банковия сектор.

“Процесът на консолидация ще предотврати риска от банкови фалити и ще защити в цялост всички депозити до 100 хил. евро, които са гарантирани”, коментира той преди началото на спешната среща на политическите лидери в президентския дворец и заседанието на парламента след това.

Агенция Dow Jones съобщи, че се планира и налагането на мерки за контрол на капитала, което означава, че ще бъдат въведени ограничения за сумите, които ще може да се теглят от банките.

Докато политиците се събираха, явно за да дискутират законопроектите за преструктурирането на банковия сектор, около 200 демонстранти, сред които и банкови служители от банка Laiki (Cyprus Popular Bank), издигнаха плакати “Долу ръцете от Laiki!” и “Сега е Laiki, а утре какво?” заради слуховете, че банката вероятно никога повече няма да отвори. Централната банка отрече спекулациите.

Днес ЕЦБ разпространи съобщение до медиите, в което предупреди, че Никозия има време до понеделник да се споразумее с европейските власти за спасителния заем, в противен случай ще прекрати достъпа на кипърските банки до програмата за спешна ликвидност.

Източник от Европейския съюз, пожелал анонимност, пък допълни, че ако правителството на Кипър не приеме работещ план, за да си осигури необходимите средства за самоучастие в спасителната програма, и не гласува преструктурирането на банковия сектор, има риск страната да бъде принудена да напусне еврозоната.

Управляващите на островната държава съобщиха днес, че са подготвили план Б, който включва създаването на специален инвестиционен фонд, но се отказаха от данъка върху депозитите. Въпросният фонд ще събира средства от пенсионните фондове, църквата и от държавни активи. Повече информация обаче не беше оповестена, което допълнително засили хаоса в страната и увеличи драстично опашките пред банкоматите.

В тази връзка няколко банки съобщиха, че въвеждат лимит за максималните суми, които гражданите могат да теглят от банкоматите им.

В момента се провежда конферентен разговор на членовете на Еврогрупата. Преди него председателят на Съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната Йерун Диселблум съобщи пред CNBC, че Русия вероятно няма да участва в бъдещата спасителна програма за Кипър. Той обаче изрази увереност, че споразумение ще бъде постигнато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
fallback