fallback

Барозу: ЕК провежда консултации с Русия за положението в Кипър

Председателят на ЕК подчерта, че финансовата система на средиземноморския остров е прекалено раздута и се нуждае от корекция

11:41 | 21.03.13 г. 2

Европейската комисия провежда консултации с Русия за положението в Кипър, заяви нейният председател Жозе Мануел Барозу, цитиран от РИА Новости.

„Наясно съм с интересите на Руската федерация в тази връзка и, разбира се, ние от Европейската комисия провеждаме консултации с Руската Федерация от известно време“, каза Барозу.

По думите му Еврокомисият е разтревожена от ситуацията в Кипър и последиците ѝ за гражданите на страната.

Той подчерта, че финансовата система на средиземноморския остров е „прекалено раздута – тя е 8 пъти по-голяма от брутния вътрешен продукт на страната“. Необходимо е тя да бъде коригирана, смята председателят на ЕК.

В момента кипърски представители преговарят с Европейския съюз и Русия, опитвайки се да открият начин за спасяване на страната от фалит.

Банковата система на острова остава под заплаха, след като във вторник парламентът на страната отхвърли законопроекта за еднократен данък върху депозитите, който бе поставен като условие от ЕС за отпускане на спасителна финансова помощ за Кипър на стойност 10 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
fallback