fallback

Кипър ще редактира предложението за данък върху депозитите

Вероятно депозитите над 100 хил. евро ще бъдат обложени с 15,6%, а вложенията под тази сума ще останат незасегнати

09:47 | 19.03.13 г. 12

Финансовите министри на държавите от еврозоната продължават да оказват натиск върху Кипър във връзка със спорния данък върху депозитите. Еврогрупата обаче склони за въвеждането на по-гъвкав налог, като депозитите на стойност под 100 хил. евро може да останат дори незасегнати от данъка, предаде Bloomberg.

“Кипърските власти ще обмислят по-прогресивен данък в сравнение с това, което беше договорено на 16 март”, посочват финансовите министри на страните от еврозоната в изявление след спешния конферентен разговор, който проведоха късно снощи. Те обаче потвърдиха, че целта е страната да набере 5,8 млрд. евро от вложителите в банките, за да отблокират спасителния заем, който й обещаха.

Предстои днес депутатите в Кипър да гласуват спорния данък. Според запознат източник, пожелал анонимност, възможно е да бъде въведен еднократен данък от 15,6% върху депозитите над 100 хил. евро, а вложенията в банките под тази сума да останат необложени. Първоначално се планираше данъкът за депозитите над 100 хил. евро да бъде 9,9%, а за тези под 100 хил. евро – 6,75%.

Засега банковите трансфери на острова са замразени, тъй като властите се подготвят първо да си удържат данъка. Планира се банките да отворят отново на 21 март, съобщи централната банка на страната.

Затворени са и клоновете на кипърските банки в Гърция, а от гръцкото финансово министерство съобщиха, че местни банки са отправяли запитвания към централната банка дали има възможност да придобият филиали на кипърските финансови институции.

Телевизиите показват стряскащи кадри на стотици хора, които се редят на опашки пред банкоматите на острова. Това определено успя да изличи спокойствието, което Европейската централна банка внесе през миналата година, след като обеща да направи всичко възможно за спасяването на еврото, отбелязва информационната агенция.

“Кадрите с редящите се на опашка пред банкоматите кипърци имат много силен психологически ефект”, коментира бившият член на борда на ЕЦБ Лоренцо Бини Смаги. “Телевизията наистина плаши хората, които не осъзнават колко различен е Кипър от Испания или Италия”, допълни той.

Той посочи, че решението за налагането на данък върху депозитите е на властите в Кипър, а не на Европа, и по негово мнение това е “нечестен избор”.

Председателят на централната банка на Австралия Филип Лоу също коментира, че решението вложителите в банките да бъдат включени в спасителния план е крачка назад за еврозоната, която може да внесе сериозна нестабилност във финансовата система.

Заседанието на парламента на Кипър, на което да бъде гласуван налогът, беше отлагано на два пъти през последните дни, тъй като новият президент Никос Анастасиадис се опитва да си осигури необходимите гласове, а и за да редактира предложението. Партията му взе само 20 места в парламента и са му необходими още поне 9 гласа, за да мине то. Засега обаче няма индикации, че това ще се случи, тъй като останалите партии заявяват, че ще отхвърлят данъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
fallback