fallback

Газпром предлага помощ за кипърските банки срещу право за добив на газ*

Президентът на страната обаче държи на решаването на проблема в рамките на ЕС, според кипърската телевизия

11:51 | 18.03.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Руският монополист Газпром е предложил финансова подкрепа за преструктурирането на банките в Кипър срещу правото да започне добив на газ в изключителната икономическа морска зона на острова, съобщи кипърската телевизия Sigma, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Подобен сценарий би позволил на Кипър да се откаже от въвеждането на еднократен данък върху вложенията до 9,9%, за какъвто бе постигнато споразумение с Европейския съюз.

По данни на кипърската телевизия предложението на руския монополист, което е било получено в офиса на кипърския президент Никос Анастасиадис късно вчера, предвижда „значителен контрол на Газпром върху газовите ресурси на страната“.

Позовавайки се на свои източници в обкръжението на кипърския президент, от медията твърдят, че Анастасиадис не възнамерява да осъжда този план, тъй като желае решението на проблема да бъде намерено в рамките на ЕС.

Впоследствие обаче от Газпром опровергаха информацията на Sigma, обяснявайки, че инициатор на предложението е била Газпромбанк. От ИТАР-ТАСС засега не са успели да получат коментар от кредитната институция.

През миналата година бе съобщено, че в кипърския шелф са открити 12 перспективни блока със запаси от петрол и природен газ.

Приетата в събота в Брюксел антикризисна програма за Кипър предвижда отпускането на 10 млрд. евро, както и въвеждането на еднократен данък върху депозитите на всички вложители в банките в страната. Той ще бъде в размер на 6,75% за депозити под 100 000 евро и 9,9% за тези над посочената сума.

*Актуализирано към 12,40 часа с опровержението на Газпром

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 12.09.22 г.
fallback