fallback

Путин предлага Елвира Набиулина за управител на руската централна банка

Бившият министър на икономическото развитие помоли руският президент да остави настоящия председател на банката Сергей Игнатиев като неин съветник

21:57 | 12.03.13 г.

Елвира Набиулина. Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин възнамерява да предложи кандидатурата на своя помощник и бивш министър на икономическото развитие Елвира Набиулина за председател на централната банка на страната, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Смятам да представя кандидатурата на Елвира Набиулина за поста управител на централната банка“, каза Путин днес на среща с нея и настоящия председател на финансовата институция Сергей Игнатиев, чийто мандат изтича на 24 юни. „Надявам се, че Елвира Сахипзадовна ще приеме“, добави той, подчертавайки, че бившият министър притежава необходимия опит и знания за изпълняване на длъжността.

Същевременно Набиулина отправи молба към президента да я назначи на поста, ако Игнатиев приеме поста на неин съветник. „Ако Държавната дума се съгласи, бих искала Сергей Игнатиев да остане на работа в системата на Централната банка на длъжност съветник на председателя“, каза Набиулина на Путин.

„Аз бих помолил за същото“, отговори президентът, обръщайки се към Игнатиев, на когото благодари за работата му начело на институцията. Освен това Путин възнамерява да отбележи работата на настоящия председател на централната банка с държавна награда.

„Бих искал да Ви изкажа благодарност, беше ми и интересно, и полезно да работя заедно с Вас“, каза той на Игнатиев. „За периода на вашия мандат финансовата система на страната ни се промени и стабилизира значително благодарение на Вашия професионализъм и настойчивост“, изтъкна президентът.

„Най-трудните и опасни години на криза за икономиката ни преминаха с относително малки загуби, включително благодарение на вашия принос“, отбеляза той. „Това, разбира се, ще бъде отбелязано с държавна награда“, обеща Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
fallback