fallback

Нов спор за намаляването на бюрокрацията в Гърция

Правителството се страхува да задвижи реформите в обществения сектор

19:19 | 11.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преговорите за решаването на дълговата криза между гръцкото правителство и международните кредитори отново зациклят. В неделя стана ясно, че представителите на т. нар. "Тройка" – представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд вероятно ще прекарат още няколко дни в столицата Атина, за да се договорят за предстоящите реформи. По-специално при планираното намаляване на бюрокрацията в Гърция все още има конфликтни точки, пише Wall Street Journal.

През следващите два дни двете страни планират да ускорят преговорите и да "затворят първата глава", казва висш служител от гръцкото министерство на финансите след последната среща с Тройката в неделя следобед. "Днес ние договорихме нищо. Продължаваме с дискусиите", каза той. 

Пратениците на тройката първоначално пристигнаха за едноседмична проверка на гръцката реформа и хъса за икономии. От тяхната преценка зависи дали обременената от дълговата криза страна ще получи поредния транш на помощта от общо 173 млрд. евро. По принцип изглежда, че Гърция е постигнала напредък през последните месеци. По-рано този месец и финансовите министри на страните от еврозоната потвърдиха, че правителството е изпълнило задълженията си да преведе държавния бюджет под контрол. Те вече дадоха зелена светлина за последната безвъзмездна помощ от 2,8 милиарда евро.

Но при преобразуването на публичната администрация се е стигнало до конфронтация между тройката и гръцкото правителство. Според последните споразумения с кредиторите Гърция трябва да вкара още през тази година 25 хиляди служители от обществения сектор в т. нар. трудов резерв. Като част от този резерв работниците ще получават по 75 на сто от заплатите си, докато правителството не намери нова работа за тях. Ако в рамките на една година не им бъде намерена работа, служителите ще бъдат съкратени.

Планът е част от мащабно решение, което задължава Гърция да съкрати до края на 2015 г. най-малко 150 000 държавни служители. Правителството е на път да се постигне тази цел чрез естествената миграция, но по активен начин досега не е бил освободен никой, най-малко защото в Гърция сигурността на държавната работа се смята за свещена, пише още WSJ. През 2011 г. имаше вече план за трудов резерв, който обаче се провали. Този път правителството пропусна първия краен срок в края на февруари, в който трябваше да представи на Тройката подробен план за заетостта.

Икономисти смятат, че финансовите ползи от планирания трудов резерв ще са ниски, особено спрямо вече взетите мерки за строги икономии. Въпросът по-скоро е до голяма степен символичен: той свидетелства за нежеланието на политическото ръководство в Гърция да приложи тези трудни решения.

"Тройката иска да се убеди, че правителството наистина иска да настъпи спирачката на публичния сектор", каза Панайотис Петракис, икономист в Атинския университет. "В крайна сметка едно свиване на публичния сектор само по себе си не може да помогне за подобряването му“.

Във вътрешнополитически аспект темата е много гореща, а правителствената коалиция под ръководството на консервативната „Нова Демокрация“ няма единно мнение. Социалистите и Демократическата левица са против мащабни съкращения в обществения сектор и смятат, че това ще увеличи и без това високата безработица, която достигна 26%. Политически анализатори обаче са на мнение, че премиерът Антонис Самарас планира ремонт на кабинета си. Министрите, които в очите му не правят достатъчно, ще бъдат заменени. Много се спекулира, че Антонис Манитакис, назначен от Демократичната левица за министър на държавната администрация, ще бъде заменен.

По данни на вътрешното министерство досега в новия резерв са вкарани 1892 служители от обществения сектор. На тях правителството обещава нова работа до края на годината. До средата на тази година, каквито са и изискванията на Тройката, трябва да бъдат идентифицирани още 12 500 подобни места.

Към тях се добавят още 7000 държавни служители, които поради минали нарушения - някои от тях тежки престъпления – ще могат да бъдат освободени от работа. В продължение на месеци тези разследвания обаче срещат съпротива в гръцката бюрокрация и необходимите дисциплинарни комисии не могат да се срещнат, за да решат тези случаи.

По данни на представители на гръцкото правителство именно по този въпрос Тройката е особено критична. Кредиторите искат да видят ясна времева рамка, в която тези случаи ще бъдат решени, преди да приключи с прегледа на постигнатото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 13.09.22 г.
fallback