fallback

Латвия официално подаде молба за встъпване в еврозоната

За премиера на страната това е естествена стъпка след изпълнението на 5-те критерия за членство, но близо две трети от населението е срещу присъединяването

15:38 | 04.03.13 г. 3

Латвия подаде официално молба за присъединяване към еврозоната от 2014 г., което може да доведе до разширяването на валутния съюз до 18 държави, съобщи ВВС.

Действията на малката прибалтийска държава бяха очаквани, след като тя изпълни изискваните финансови критерии за членство в общността.

Страната преживя дълбока рецесия вследствие на финансовата криза, което я накара да приеме международна спасителна помощ от Европейския съюз от Международния валутен фонд през 2008 г.

Латвийският премиер Валдис Домбровскис обаче предприе значително орязване на публичните разходи, които подпомогнаха икономическото възстановяване. В момента страната е сред най-бързо растящите икономики в Европейския съюз.

Предварителните очаквания са Европейската комисия и Европейската централна банка да вземат решението си за членството на страната в еврозоната през юни.

Латвия обяви, че е изпълнила 5-те изисквания, необходими за членството в еврозоната, постигайки необходимите нива на държавен дълг, бюджетен дефицит, инфлация, дългосрочни лихвени проценти и обвързване с еврото.

Латът, националната валута, бе привързан към еврото през 2005 г. и Домбровскис твърди, че членството в еврозоната е следващата естествена стъпка. Социологически роучвания в страната обаче предполагат, че близо две трети от населението е срещу присъединяването към еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
fallback