fallback

Унгария пласира облигации за 3,25 млрд. долара

Страната се завърна на международния пазар след 21-месечно прекъсване заради отказа си от споразумение за кредит с МВФ

11:03 | 13.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Унгария получи 3,25 млрд. долара в първия си аукцион на държавни ценни книжа за последните 21 месеца, завръщайки се на дълговия пазар, след като премиерът на страната Виктор Орбан се отказа от търсенето на подкрепа от Международния валутен фонд, съобщи Bloomberg.

Страната пласира 10-годишни облигации за 2 млрд. долара при доходност, която е с 345 базисни пункта над тази по американските ценни книжа със същия матуритет, както и 5-годишни облигации на стойност 1,25 млрд. долара при спред от 335 базисни пункта, сочат данни на Bloomberg.

Унгария се обърна към пазарите, след като не успя да си осигури гъвкава кредитна линия от МВФ след година на спорове относно независимостта на централната банка на страната и мерките, които прилага премиерът Виктор Орбан, за да понижи най-голямото дългово бреме сред държавите-членки на Европейския съюз, разположени в източната му част. През миналата година тя се бе отказала да емитира дълг именно защото се надяваше на споразумение с фонда.

На 14 януари унгарската Агенция за управление на дълга обяви, че през 2013 г. планира да емитира ценни книжа на стойност между 4 и 4,5 млрд. евро, за да помогне за изплащането на задължения в чужда валута за 5,1 млрд. евро, падежиращи през посочения период.

„Те най-накрая показаха, че разполагат с достъп до международния пазар на облигации“, заяви Истър Лоу, стратег за развиващите се пазари в лондонския филиал на Societe Generale SA. „Това трябва да даде положително отражение върху Унгария, както и за местния дълг от гледна точка на облекчаване на напрежението върху местното емитиране“, добави тя.

Доходността по деноминираните в долари унгарски облигации с падеж през март 2021 г. спадна с един базисен пункт до 4,79%, което е най-ниското ѝ ниво от 2 седмици, но е с 330 базисни пункта над тази по американските облигации с аналогичен срок на погасяване. Унгария нае BNP Paribas SA, Citigroup Inc., Deutsche Bank AG и Goldman Sachs Group Inc. за емисията, се посочва в съобщение на Агенцията за управление на дълга.

Разходите за финансиране на страната намаляха през миналата година, след като Орбан предприе мерки за понижаване на дълга ѝ, а програмата за изкупуване на облигации на американския Федерален резерв подкрепи търсенето на активи с по-висока доходност.

На пресконференция в Будапеща вчера представителят на МВФ за Унгария Ирина Ивашченко заяви, че страната се е облагодетелствала „в огромна степен“ от „световния прилив“ на ликвидност и фискалните ангажименти на правителството. Тя обаче остава „податлива на внезапни промени в настроенията на инвеститорите“, предупреди Ивашченко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
fallback