fallback

Доверието в гръцката икономика се завръща

Бизнесът има по-оптимистични нагласи за перспективите пред икономиката, но домакинствата остават сред най-големите песимисти в Европа

10:22 | 08.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Оптимистичните настроения за перспективите пред икономиката на Гърция се завръщат. Главният изпълнителен директор на инвестиционния фонд Olympia Development Джон Караянис прогнозира, че продължителната рецесия, обхванала страната, ще приключи тази година, съобщава Financial Times.

Компанията планира да инвестира в Гърция около 100 млн. евро през тази година, като част от средствата ще отидат за нови инвестиции, а останалите – за разширяване на съществуващи вложения. „Външната среда се подобрява, чувстваме се в безопасност в еврозоната, а правителството започна да осъществява необходимите реформи“, коментира Караянис.

Мнението му се споделя и от други гръцки бизнесмени. Индексът на бизнес доверието в Гърция, изчисляван от института IOBE, скочи с 5 пункта през декември до най-високото му ниво от близо 2 години, след като правителството получи дългоочакваните 43 млрд. евро по линия на спасителната програма за страната. През януари индексът остана почти стабилен, като се понижи само с 1 пункт и все още стои близо до почти двугодишния връх, отбелязва изданието.

Гръцките банки очакват възстановяването на икономиката да започне през втората половина на тази година, въпреки песимистичните прогнози за годишен спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 4,5%. Очаква се раздвижването на икономиката да дойде предимно от чуждите инвестиции. Няколко мултинационални компании, сред които Unilever, Henkel и Procter&Gamble, обявиха планове да увеличат капацитета на гръцките им производствени единици през следващите 3 години.

Гърция успя да подобри конкурентоспособността си, след като значително намали разходите за труда през последните години и започна да прави реформи на пазара на труда, отбелязва изданието. Бизнесът вече може да сключва и индивидуални договори със служителите, което донякъде обуздава влиянието на синдикатите.

Въпреки позитивните нагласи на бизнеса обаче гръцките домакинства остават сред най-песимистично настроените в Европа. Потребителското доверие в страната продължава да пада заради свиването на разполагаемите доходи, след като бяха повишени данъците и орязани заплатите в публичния сектор и пенсиите.

След като през миналата година управляващите в Атина повишиха акциза върху горивата, което се отрази на цените, хиляди гръцки домакинства буквално се отказаха от отопление през зимата или минаха на твърдо гориво. Приходите обаче не оправдават очакванията – в хазната са влезли два пъти по-малко средства от заложеното в бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:21 | 07.09.22 г.
fallback