fallback

Moody's понижи рейтингите на трите водещи банки в Кипър

За рекапитализацията на банките в страната ще са необходими между 6,5 и 10 млрд. евро според PIMCO, пише местната преса

10:39 | 15.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

След като преди дни Moody's Investor Service понижи кредитния рейтинг на Кипър с три стъпки до Саа3, днес рейтинговата агенция обяви, че понижава оценката си за трите водещи банки в страната, предаде АП.

Агенцията свали рейтинга на Bank of Cyprus, Laiki Bank и Hellenic Bank до Саа2 и предупреди, че може да се очакват допълнителни понижения заради несигурността около преговорите за международната финансова помощ за страната.

От Moody's поясниха, че все още не са известни условията, които ще поставят Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд в замяна на спасителното финансиране, както и кога ще бъде подписано споразумението между „тройката“ кредитори и правителството на Кипър.

Рейтинговата агенция също така предупреждава, че дори банките да получат финансова помощ, те не са застраховани от допълнителни проблеми, в случай, че правителството обяви фалит.

Междувременно в кипърската преса се появиха информации, че според предварителните резултати от одита на PIMCO банките в страната ще имат нужда от 6,5 млрд. евро при оптимистичен сценарий и 10 млрд. евро при песимистичен сценарий за развой на кризата.

В. "Политис" информира, че днес в Кипър ще бъде разисквана методологията, по която е работил фондът, нает от кипърското правителство, за да оцени активите на банките и капиталовите им нужди, предаде БТА.

Очаква се днес да бъде уточнена сумата, която ще е необходима за рекапитализацията на банките в страната. Официално обаче тя ще бъде обявена по-късно през седмицата, тъй като първо трябва да бъде одобрена от европейските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
fallback