fallback

Предимството на по-бързия растеж в Източна Европа се стопява

Затягането на кредитирането в еврозоната започва да се усеща на изток, където западните банки държат около три четвърти от пазара

13:00 | 10.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Варшава. Снимка: Ройтерс

Предимството на по-бързия растеж в Източна Европа спрямо развитата част на континента се стопява, тъй като дълговата криза на континента се отразява на кредитирането и оказва негативен натиск върху търговските връзки, пише Bloomberg.

Разликата в растежа между Източна и Западна Европа се е свила от над 5%, когато Полша се присъедини към Европейския съюз (ЕС) през 2004 г. и вероятно ще се стабилизира около 2% през тази година, се посочва в прогноза на Международния валутен фонд (МВФ).

Страните от Източна Европа разчитат на пазарите на запад, където изнасят над половината от продукцията си. В същото време затягането на кредитирането в еврозоната започва да се усеща на изток, където западните банки държат около три четвърти от пазара.

Еврозоната ще продължи да се свива и през настоящата година преди да се завърне към растеж от 1,2% през 2014 г., се казва в прогноза на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 6 декември.

„Показателно е, че прогнозата за регионалния растеж е много по-ниска от тази в добрите дни преди глобалната финансова криза“, коментира Тим Аш, главен стратег на Standard Bank в Лондон.

„Развиваща се Европа определено е изправена пред перспективата за нов много по-нисък нормален растеж, който отразява забавената икономическа експанзия на ключовите западноевропейски пазари, слабите банки, ниските нива на чуждестранни инвестиции, фискалната консолидация и усилията за продължаване на структурните реформи“, допълва той.

Мерките за бюджетни икономии, прилагани от европейските правителства, допринасят за негативната перспектива пред растежа на изток, тъй като повишаването на данъците и ограничаването на разходите отслабват покупателната способност на запад.

Икономиките на Чехия, Унгария и Словения вероятно са се свили през 2012 г., сочат данни на Европейската комисия (ЕК).

Растежът в Полша – най-голямата източноевропейска икономика се очаква да се забави до 1,8% през тази година от 5,1% преди 5 години. Най-силен икономически ръст на континента през 2013 г. се очаква в трите прибалтийски републики – Литва, Латвия и Естония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
fallback