fallback

Кипър ще получи спасителната помощ най-рано през март

Лидерите на еврозоната искат да изчакат резултатите от президентските избори в страната, пише Handelsblatt

15:13 | 09.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Кипър може да очаква да получи спасителната помощ в началото на март, след като минат президентските избори в страната през февруари, съобщи германският в-к Handelsblatt, цитиран от Ройтерс.

Според публикацията лидерите на държавите от еврозоната искат да видят кой ще наследи сегашния президент Димитрис Христофиас, който не е склонен на отстъпки по някои точки от условията за спасителната помощ.

Христофиас се противопоставя на приватизацията, тъй като Кипър силно зависи от приходите от държавните дружества.

Очаква се спасителната помощ за Кипър да бъде обсъдена от финансовите министри на държавите от еврозоната по време на срещата им този месец. Засега не е ясен точният й размер, но според спекулациите тя може да достигне 17,5 млрд. евро.

Междувременно лидерът на германската опозиция Зигмар Габриел предупреди, че ще направи всичко възможно да блокира помощта за Кипър, докато страната не реформира банковия сектор.

„Не мога да си представя, че германските данъкоплатци спасяват кипърските банки, чийто бизнес модел се основава на улеснения при укриването на данъци“, коментира Габриел в интервю за Sueddeutsche Zeitung.

Германските медии периодично критикуват статута на Кипър като данъчно убежище, въпреки че управляващите се опитват да убедят Германия, че законодателството в страната е в пълно съответствие с международните правила срещу прането на пари.

Лявоцентристката партия на Зигмар Габриел обаче има изключително твърда позиция срещу укриването на данъци, включително и от богатите германци, които предпочитат да държат парите си в швейцарски сметки.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще има нужда от гласовете на съпартийците на Габриел, за да бъде одобрена помощта за Кипър. По думите му обаче Меркел ще трябва да се мотивира изключително сериозно, за да получи подкрепата на опозицията.

Германските „Зелени“ също проявиха резерви към спасяването на Кипър, съобщава онлайн изданието euobserver.com. Много депутати от управляващата коалиция на Ангела Меркел също се противопоставят на идеята, а и на политиките на канцлера изобщо.

Дебатът за Кипър в Германия се зароди миналата година, когато изтече разузнавателен доклад, в който страната беше определена като данъчен рай за богатите руснаци, които искат да укрият данъци, и за организираната престъпност.

След изтичането на доклада Кипър мобилизира дипломатите си, които уверяват колегите си от ЕС, че банките в страната не правят нищо нередно.

В понеделник управителят на кипърската централна банка Паникос Димитриадис се срещна в Никозия с посланиците на държавите от еврозоната в страната му. Планирана е среща и на финансовия министър на Кипър с дипломатите от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 09.09.22 г.
fallback