fallback

Валутните алтернативи на еврото процъфтяват в Гърция

Най-мащабна е инициативата във Волос, където в местната система за взаимопомощ и бартер чрез ваучери са се регистрирали над 1 300 души

16:54 | 03.01.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор

На някои пазари в Гърция вече се пазарува с алтернативи на еврото. Снимка: Ройтерс

Оживен пазарен ден във Волос, Гърция. Ангелики Йоаниту е продала прилично количество зехтин и сапун, а приятелката ѝ Мария жъне успех с пресните си сладки. Сделките на пазара обаче не се правят с евро, пише британският в. Guardian.

Местните жители са измислили свой начин да се справят с мерките за икономии, заради които изгубиха до 40% от разполагаемия си доход. Във Волос беше приета валутна алтернатива на еврото, известна като Tem.

Това всъщност е система за взаимопомощ и бартер чрез ваучери, в която до момента са се регистрирали над 1 300 души.

„Става въпрос за размяна и солидарност, помагаме си един на друг в тези трудни времена. Може да се каже, че някои от нас имат мечти за една утопия без евро“, коментира Ангелики Йоаниту.

За потребителите местната валута е не само ефикасна противоотрова срещу намаляването на заплатите и покачващите се данъци, но и „добър вид търговска терапия“. Заради кризата все повече домакинства в страната изпадат в риск от бедност и решават да се включат към алтернативите. Така те избягват и купуването на стоки и услуги на кредит.

Йанис Григору, социолог и един от основателите на алтернативната мрежа във Волос, обяснява, че за много хора тя играе двойна роля – от една страна компенсира пропуснатите доходи, а от друга функционира и като защитна мрежа.

„По-възрастните хора в страната помнят времената на бартера, когато в селата сирене и мляко се разменяха за месо и брашно“, коментира Григору.

Подобни инициативи на местно равнище се появяват в цяла Гърция, но тази във Волос е най-мащабната от всички, тъй като градът от процъфтяващ индустриален и търговски пристанищен център се превърна буквално в умиращо селище на безработни.

Миналата година гръцкото правителство подкрепи със закон творческите начини за справяне с кризата. Безбройните ваучерни системи няма как да заменят еврото официално, но са жизнеспособна алтернатива, която все пак не е създадена с цел укриване на данъци, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 12.09.22 г.
fallback