fallback

Политическата съпротива - един от рисковете пред реформите в Гърция

Ако страната не мине по пътя на икономиите, изобщо няма да се върне към растеж, посочват ЕК и ЕЦБ в доклад за гръцката икономика

20:30 | 17.12.12 г. 1

Политическата съпротива и евентуални искове в съда са сред големите рискове за реформите в Гърция, които се изпълняват в замяна на спасителното финансиране, предупредиха кредиторите на Атина, цитирани от Ройтерс.

Европейския комисия и на Европейската централна банка (ЕЦБ) публикуваха доклад, с който детайлизират констатациите на инспекторите на международните кредитори и чисто формално потвърждават, че страната заслужава да получи следващия транш от спасителната помощ.

“Основните рискове се отнасят до прилагането на политиките, като се има предвид, че коалицията, която подкрепя правителството, изглежда крехка, и някои компоненти от програмата срещат политическа съпротива”, посочва се в доклада.

“Има вероятност важни бюджетни мерки да бъдат оспорени в съда, което може да доведе до спешна нужда от запълване на фискалния недостиг”, пише още в документа.

Еврокомисията и ЕЦБ предупреждават също така, че бюджетните съкращения ще повлияят на слабата икономика по-силно от очакваното. Институциите прогнозират, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция ще се свие с 6% през настоящата година и с още 4,2% през 2013 г., преди да се върне към слаб растеж през 2014 г. (0,6%).

Въпреки че икономиите ще забавят възстановяването на икономиката, ако не бъдат осъществени, страната изобщо няма да се върне към растеж, предупреждават още ЕК и ЕЦБ.

В доклада се посочва още, че приватизацията в Гърция върви с разочароващи темпове, макар и да има признаци за ускоряване от септември насам. Двете институции очакват до края на 2016 г. приходите от приватизация в Гърция да достигнат 8,5 млрд. евро, което е с около 1 млрд. евро по-малко от очакванията на гръцкото правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
fallback