fallback

Управляващите в Румъния печелят убедително изборите

Партията на премиера Виктор Понта печели мнозинство от близо 60% в парламента

12:22 | 10.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Виктор Понта. Снимка: Ройтерс

Социал-либералният съюз на сегашния румънски премиер Виктор Понта печели изборите в северната ни съседка, показват резултатите от частичното преброяване на гласовете, предаде АП.

Понта печели 59% от 452-те места в парламента, докато дясноцентристката партия на президента Траян Бъсеску взима малко под 17%.

Въпреки, че Понта печели мнозинство, вероятно президентът Бъсеску ще се опита да не му даде втори мандат, посочват анализатори.

Всяка несигурност около новото правителство на Румъния може да забави преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) за предпазното споразумение, което изтича в началото на 2013 г.

Все още Траян Бъсеску не е коментирал изборните резултати. Конфликтът между него и Понта се задълбочи тази година, след като партията на премиера се опита да отстрани Бъсеску от президентския пост. Това предизвика остра реакция на Брюксел, а Бъсеску се закани да не допусне Понта до премиерския пост за втори мандат.

Виктор Понта призова опозицията да „приеме правилата на демокрацията“. Той обеща, че ще сформира новото правителство до Нова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
fallback