fallback

Moody’s понижи кредитния рейтинг на Украйна до B3

Решението на рейтинговата агенция поставя Киев 6 степени под най-ниското инвестиционно ниво, с което нарежда страната до Аржентина, Ямайка и Беларус

12:45 | 06.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Митинг на опозиционни партии в Киев, ноември 2012 г. Снимка: Ройтерс

Moody’s Investors Service понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Украйна до B3 поради влошаващата се перспектива пред украинската икономика и нейните институции, съобщава Bloomberg. Агенцията потвърди и негативната перспектива пред украинския рейтинг, което предполага, че евентуално бъдещо понижаване на кредитната оценка не е изключено.

Решението на рейтинговата агенция поставя Киев 6 степени под най-ниското инвестиционно ниво, с което нарежда страната до Аржентина, Ямайка и Беларус.

„Основни причини рейтингът на Украйна да бъде понижен с една степен, са отслабващата институционална устойчивост на страната, непредсказуемостта на политиката на правителството, както и липсата на прозрачност“, се посочва в изявление на рейтинговата агенция.

На 3 декември украинският президент Виктор Янукович разпусна правителството, след като премиерът Микола Азаров подаде оставка. Страната, която граничи с Русия, потърси помощ от Международния валутен фонд (МВФ) за 3 път през последните 5 години в опит да стабилизира икономиката си и да покрие възлизащите на 10 млрд. долара плащания по външния си дълг през следващата година. През последното тримесечие украинската икономика се сви с 1,3% на годишна база.

Доходността по деноминираните в долари украински облигации с матуритет през 2022 г. се повиши до 7,58% от 7,54% в сряда. Цената за застраховането на украинския правителствен дълг за 5 години чрез кредитни суапове за защита от фалит (CDS) се понижи с 2 базисни пункта до 599.

„Кредитната история на Украйна се влошава“, казва Тим Аш, директор за развиващите се пазари на Standard Bank Plc в Лондон. „Очаквам рейтингът на страната да бъде понижен и от други агенции. Надеждата сега е, че предупреждението на Moody’s ще накара правителството на Янукович да сключи сделка с МВФ възможно най-скоро“, допълва той.

Мисия на МВФ ще посети Украйна между 7 и 17 декември за разговори по новото предпазно споразумение.

За последен път източноевропейската страна сключи сделка с МВФ през 2010 г., след като украинската икономика се раздели с 14,8% от БВП през 2009 г.

През март 2011 г. обаче подкрепата за Киев беше замразена, тъй като правителството отказа да либерализира цените за топлинна енергия – мярка, която МВФ определя като задължителна за стабилизирането на публичните финанси на страната.

„Далеч не е сигурно дали Киев ще успее да запази достъпа си до облигационните пазари през 2013 г., когато разходите за обслужването на украинския дълг ще нараснат“, се посочва в анализа на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
fallback