fallback

Словакия се отказа от плоския данък, за да вдигне приходите

Правителството увеличава корпоративния данък и ставката за физическите лица с високи доходи

12:43 | 06.12.12 г. 6

Парламентът на Словакия е одобрил премахването на плоския данък и връщането на прогресивно облагане за гражданите и фирмите. Причината е, че страната търси начини да увеличи приходите в бюджета, предаде Bloomberg.

До тази година гражданите и фирмите плащаха данък по плоска ставка от 19 на сто. От следващата година корпоративният данък става 23 на сто, а за гражданите с доход над 2 867 евро месечно ставката ще е 25 процента.

„Отмяната на плоския данък влошава условията за бизнес и може да има негативни ефекти“, коментира икономистът на UniCredit в Братислава Любомир Корсняк.

„Не е възможно да се регулира бюджетът без мерки от страна на приходите. Сега Словакия ще има по-високи данъци в сравнение със съседите, с които води борба за чуждестранни инвестиции. Данъците обаче са само един от факторите за това, промяната не е катастрофална“, обяснява той.

Очакванията са увеличените данъци да доведат до ръст на приходите от 377 млн. евро, или 0,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната за следващата година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 12.09.22 г.
fallback