fallback

Германия намекна за опрощаване на гръцки дълг в бъдеще

Част от спешните заеми за Атина може да бъдат опростени, когато бюджетът на страната излезе на плюс

09:04 | 03.12.12 г. 16
Автор - снимка
Редактор

Германия ще разгледа възможността да опрости част от спешните спасителни заеми за Гърция, след като бюджетът на страната излезе на плюс, съобщи FT.

“Ако Гърция един ден стабилизира приходите си без да е необходимо да взима заеми, ние трябва да преразгледаме ситуацията и да я оценим”, коментира германският канцлер Ангела Меркел пред германския вестник Bild am Sonntag.

Тя подчерта обаче, че това няма да се случи преди 2014-2015 г.

Наскоро Берлин изказа категорична позиция срещу предложението на Международния валутен фонд (МВФ) правителствата на еврозоната да обмислят ново “подстригване” на гръцкия дълг.

Но дори и Волфганг Шойбле, министърът на финансите на Германия, миналата седмица намекна, че това може и да се случи в бъдеще.

Германия има сериозни притеснения да поеме загуби от гръцкия дълг, който държи, заради приближаващите избори, тъй като опозицията може да се възползва от това в предизборната кампания. В същото време правителствата на страните от еврозоната признават, че проблемите на Гърция са толкова големи, че да се твърди обратното би било несъстоятелно.

Социалдемократите и зелените използваха парламентарния дебат в Бундестага, за да обвиняват Ангела Меркел в опит да скрие продължаващите финансови проблеми на Гърция от обществеността. Франк-Валтер Щайнмайер, водещ социалдемократ и бивш външен министър, я обвини, че "не успява да се изправи срещу мащабната криза".

Пред изданието обаче Меркел коментира, че има и позитивни сигнали от Гърция, въпреки че правителството все още не е изпълнило ангажиментите си за ключови реформи – свиването на бюджетния дефицит и намаляването на разходите за труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
fallback