IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи отново рейтинга на Унгария до BB

Причината са „нетрадиционните политики“ на кабинета на Виктор Орбан

12:34 | 24.11.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лоши новини за унгарския премиер Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лоши новини за унгарския премиер Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Рейтинговата агенция Standard & Poor's (S & P) понижи в петък унгарската кредитоспособност. Оценката за държавни облигации в евро и чуждестранна валута вече е само "BB", след  досегашната оценка "BB+". Така рейтингът на страната продължава да е неинвестиционен. 

Перспективата е стабилна, така че за момента няма опасения за допълнителни понижения. "BB" означава спекулативни облигации, при които все пак се очаква изплащане на дълга. Но едно евентуално влошаване на фундаменталната околна среда може да повлияе силно на способността да се изплащат задълженията, пише агенцията.

"Нетрадиционните политики" на унгарското правителство, което иска да наложи финансовия сектор с трайни специални данъци, които биха могли да влошат потенциала за дългосрочен растеж на страната, се радват на малко уважение от страна на кредитната институция. 

Намаляването на държавния дълг така може да стане дори още по-трудно, гласи оценката на S&P.

Унгария въведе през 2010 г. нов банков данък. Правителството на премиера Виктор Орбан иска да го разпише законово, така че мярката да остане постоянна, за да остане бюджетният дефицит ще остане в рамките на изискванията на ЕС. S&P обаче смята, че това е неправилно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Е как какво. Икономиката е в подем, расте умерено, произвежда и реализира продажби, частни инвеститори гледат и инвестират в тази икономика И изведнъж рейтингова агенция казва, намаляваме ви рейтинга щото политиците, са погнали банковата система и искат независимост. Е сега как да обясниш на инвеститорите да не инвестират в тази държава и икономика? След като те не ядат рейтинг и печалба?!? Политиката като фалира... идва друга политика, има държави без политици и пак добре си живеят хората там :) Може да те питам и по кратко, ако са богати хората в държавата и произвеждат и изнасят, какво ги интересува кредитния рейтинг на една частна агенция? Или искаш да ми кажеш, че тя с едно изявление може да съсипе всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Fiscalist
преди 11 години
Е ти пък намери какво да кажеш - естествено, че политиката на държавата е ключова, нали става въпрос за държавен дълг. Утре може да излезе и да каже - няма да си плащаме купона, гледайте си работата. Кво значение би имал БВП при това положение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
"Причината са нетрадиционните политики на кабинета на Виктор Орбан"От кога рейтинговите агенции определят рейтинга на една държава, не от обема продукция който тя произвежда, а от поведението на политиците пред микрофоните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Fiscalist
преди 11 години
Той Виктор Орбан отдавна е показал, че му дреме на Шмайзера за чието и да е мнение. Нема кой да го бутне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още